in

Predat zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu

sljivovica na uneskovoj listi

Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive.

Nematerijalno nasleđe ne predstavlja samo krajnji proizvod, već ceo proces, sva znanja i veštine, uključene u proces stvaranja krajnjeg proizvoda, kao i proces prenošenja tih znanja.

U Ministarstvu kulture očekuju da će kandidatura biti prihvaćena i naše nacionalno piće upisano na listu već naredne godine, nakon čega je planirana i kandidatura naivnog slovačkog slikarstva.

Podsećamo i da je tek 2016. godine šljivovica proizvedena u Srbiji, od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime “Srpska šljivovica”.

Nematerijalno nasleđe i turizam

Svetska turistička organizacija smatra da je turizam izuzetno značajan za nematerijalno kulturno nasleđe, jer kroz svoj razvoj on istovremeno doprinosi identifikaciji, zaštiti i očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Korišćenje takozvanog “živog” nasleđa u turističke svrhe može utiče na mogućnost zapošljavanja, doprinosi smanjenju siromaštva, sprečava migracije iz ruralnih krajeva i doprinosi negovanju osećaja ponosa među zajednicama.

Na listi Uneska iz Srbije nalaze se krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i od prošle godine, zlakuska lončarija.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

studentska nedelja u beogradu ISWiB

Otvorene su prijave za Međunarodnu studentsku nedelju – ISWiB

automobil nišville festivala

Automobili kao atrakcija Nišville jazz festivala