in

Nominacija šljivovice za Uneskovu listu čekaće na odluku do kraja 2022. godine

sljivovica na uneskovoj listi

Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Unesku zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive.

Nematerijalno nasleđe ne predstavlja samo krajnji proizvod, već ceo proces, sva znanja i veštine, uključene u proces stvaranja krajnjeg proizvoda, kao i proces prenošenja tih znanja.

U junu ove godine je objavljeno da je nominacija koja uključuje običaje u vezi sa pripremom i konzumiranjem rakije šljivovice – prihvaćena.

Prihvatanje nominacije od strane Uneska ne znači automatski i stavljanje na listu naših rakijaških običaja, a nakon analiza i ocenjivanja predloga, konačna odluka Uneska će biti saopštena krajem 2022. godine.

Podsećamo i da je tek 2016. godine šljivovica proizvedena u Srbiji, od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime „Srpska šljivovica“.

Nematerijalno nasleđe i turizam

Svetska turistička organizacija smatra da je turizam izuzetno značajan za nematerijalno kulturno nasleđe, jer kroz svoj razvoj on istovremeno doprinosi identifikaciji, zaštiti i očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Korišćenje takozvanog „živog“ nasleđa u turističke svrhe može utiče na mogućnost zapošljavanja, doprinosi smanjenju siromaštva, sprečava migracije iz ruralnih krajeva i doprinosi negovanju osećaja ponosa među zajednicama.

Na listi Uneska iz Srbije nalaze se krsna slava, kolo, pevanje uz gusle i od prošle godine, zlakuska lončarija.

Nakon prihvatanja nominacije za šljivovicu, za listu UNESKO-a planirana je i kandidatura naivnog slovačkog slikarstva.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

novosadski oktoberfest

Šesti “Novosadski Oktoberfest” 24. i 25. septembra u Novom Sadu!

Exit Novi Sad

Prestižna nagrada za osnivača EXIT festivala