in

Rekonstruisani Sava Centar brojnim novim sadržajima očekuje prve posetioce

Sava Centar

Sava Centar će posle dve godine temeljne obnove otvoriti svoja vrata u utorak, 14. novembra.

Veći broj kongresnih sala, obnovljena i sa povećanim brojem sedišta Glavna kongresna dvorana, Immersive sala kao posebno iskustvo, zimska bašta, fleksibilan poslovni prostor, moderna retail zona, samo su neke od novina koje očekuju posetioce rekonstruisanog Sava Centra.

Posle dve godine, Delta Real Estate, vlasnik Sava Centra najavljuje otvaranje kongresno-poslovnog dela 14. novembra, dok će Plava dvorana sa 4.000 mesta, prema planu, prve posetioce primiti polovinom sledeće godine.

sava centar plava dvorana
Sava Centar: Plava dvorana

Sava Centar je izgrađen pre više od četiri decenije, kao remek delo poznatog arhitekte Stojana Maksimovića. Objekat je napravljen za potrebe organizovanja Konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (danas OEBS). Tokom godina u Sava Centru održani su brojni svetski politički, privredni, naučni kongresi i drugi skupovi. Bio je domaćin Generalne skupštine Svetske banke, Samita nesvrstanih. Međutim, vremenom, namena objekta, kao kongresnog centra, sve više se menjala.

Kristina Milinčić, direktorka Sava Centra ističe da novi vlasnik, Delta Real Estate, nije promenio namenu objekta, već naprotiv, vratiće mu njegovu osnovnu funkciju zbog čega je sagrađen: „Sava Centar je od osnivanja zamišljen i počeo je da živi kao kongresni centar, domaćin važnih skupova. Sticajem raznih okolnosti, kongresa je bilo sve manje. Želimo da Sava Centru vratimo njegovu prirodnu i od starta planiranu ulogu“.

Već na dan otvaranja, 14. novembra, Sava Centar biće domaćin Evropskog kongresa nutricionista, a zatim i Evropskog kongresa vaskularnih hirurga.

Sa više od 5.000 učesnika Evropski kongres kardiologa za srčanu insuficijenciju biće ključni događaj u 2025. godini, a godinu dana posle, Sava Centar će ugostiti Evropski kongres endoskopske hirurgije. „Postoji još čitav niz velikih kongresa koje još uvek ne možemo da najavimo pre nego što ih međunarodne asocijacije zvanično ne objave u svojim kalendarima”, kaže Kristina Milinčić.

sava centar registracioni deo
Sava Centar: Registracioni deo

Jedan od novih sadržaja kojim mogu da se pohvale samo retki objekti u svetu, a koje do sada nije viđeno u Srbiji i regionu je tehnička inovacija, Immersive sala.

Kristina Milinčić očekuje da ovaj prostor bude prava atrakcija za organizatore događaja, konferencija i proslava, koji žele da svojim gostima pruže osećaj potpunog uranjanja u sadržaj koji emituju. Nova je i zimska bašta, zelena oaza koja će doprineti boljem ugođaju posetilaca.

Cela kongresna zona sada ima trostruko veći kapacitet sala za organizaciju skupova.

Jedna od najvažnijih promena u rekonstruisanom Sava Centru je bolja organizacija prostora, prilagođena kongresnoj delatnosti. Objekat koji je pre renoviranja raspolagao sa 16 sala, sada ima 46 sala različitih kapaciteta. Sada je to mesto sposobno da ugosti i najveće i najzahtevnije poslovne događaje.

Kristina Milinčić objašnjava da su kapaciteti Sava Centra povećani čak tri puta što znači da sada može da ugosti tri puta više poslovnih turista koji dolaze na kongrese i troše svoj novac kod lokalnih hotelijera, ugostitelja, prevoznika i malih biznisa. “Nekoliko hiljada ljudi na jednom kongresu, to znači popunjenost svih hotelskih kapaciteta u gradu. To je dodatni posao za ugostitelje, taksiste i mnoge druge uslužne delatnosti. Pritom treba imati na umu da su poslovni turisti specifična turistička publika. Oni u proseku troše značajno više nego takozvani leisure turisti”, ističe Kristina Milinčić.

sava centar sale
Sava Centar: Sale

U kompaniji Delta koja je novi vlasnik Sava Centra, svesni su da neće lako vratiti izuzetno veliku investiciju od preko 118 miliona evra. Kažu da ulaganje u ovaj kultni objekat vide kao svoju obavezu prema zajednici. Sa druge strane, ne kriju da će uspostaviti sinergiju sa hotelskim biznisom u ovoj kompaniji. Na prvom mestu se misli na hotel Crowne Plaza, najveći hotel u Beogradu sa preko 400 soba, koji je direktno, toplom vezom, povezan sa Sava Centrom. Međutim, kada u prestonicu Srbije dođu kongresi sa više od 5.000 učesnika, pored Deltinih hotela biće popunjene praktično sve hotelske odnosno smeštajne kapacitete u gradu.

Sa rekonstruisanim Sava Centrom, najvećim kongresnim, kulturnim i poslovnim centrom u ovom delu Evrope, Beograd se bez sumnje vraća na svetsku kongresnu mapu. Već sada, glavni grad Srbije je pozicioniran kao prirodni centar regiona, a sa modernizovanim Sava Centrom može postati vodeća kongresna destinacija.

Kako će izgledati Sava Centar posle rekonstrukcije

Pored bojazni da će izgled objekta biti promenjen, Delta Real Estate maksimalno je očuvala prepoznatljiv izgled Sava Centra koji je posle rekonstrukcije moderan, funkcionalan, fleksibilan, energetski efikasan, održiv kongresno-poslovni centar koji će dodatno doprineti razvoju Beograda i Srbije kao kongresne destinacije.

Unutrašnjost objekta je modenizovana kako bi se prilagodila novim standardima i potrebama, ali uz zadržavanje karakterističnih elemenata kao što su plafonska cev, narandžasti hidranti, ograde koje kombinuju metal i staklo. Čak su pojedini komadi nameštaja repariani i čine deo novog eneterijera.

sava centar pasarela sa hotelom
Sava Centar: Pasarela sa hotelom

Na samom ulazu u kongresno-poslovni deo iz ulice Milentija Popovića, posetioca će dočekivati poznata tehnografska mapa sveta na zidu, dugački i široki prolazi, „lebdeći“ galerijski prostor. Vodilo se računa da unutrašnjost ima što više dnevnog svetla, dok nova rasveta predstavlja omaž originalnim plafonskim sijalicama. Umetnička dela koja su zbog radova bila izmeštena, vraćena su i ponovo krase enterijer. Zbog gabarita pojedina dela su ostala u objektu tokom njegove rekonstrukcije, kao što je devet metara dugačak kolaž „Kneza Miloša u Topčideru“ umetnika Predraga Peđe Milosavljevića, ali su uz pomoć stručnjaka Muzeja grada Beograda zaštićena, stručno očišćena i ponovo vidljiva u svom punom sjaju. Pored umetničkih dela, boljem i prijatnijem ugođaju doprinosi mnogo više različitog rastinja koje je prilagođeno prostoru, odnosno zahteva manje količine vode za održavanje, bolje podnosi sušne periode i čisti vazduh.

Kongresni deo je znatno unapređen, povećan je broj konferencijskih sala na 46 u odnosu na nekadašnjih 16, dok je izložbeni prostor raspoređen na više od 8.000 kvadrata. Poznata Kongresna dvorana zadržala je izgled sa orginalnim kaskadnim rešenjem, velikim tapiserijama na zidovima (radi se o impozantnim tapiserijama Nadžede Bulajić i Mirjane Morače), ali je povećan broj sedećih mesta i tehnički je u potpunosti modernizovana savremenim audio vizuelnim sistemima.

Novina koju očekuje posetioce Sava Centar (prostor između kongresno-poslovnog dela i Velike dvorane koji je ranije često menjao namenu da bi ostao zapušten) sada je pretvoren u pravu zimsku baštu sa preko hiljadu metara kvadratnih, prirodno osvetljenu i obogaćenu pravim zelenim zidom od odgovarajućih biljaka koja će sigurno uticati da boravak posetilaca Sava Centra bude prijatniji.

sava centar prostor za
Sava Centar: Prostor za expo

Mesto koje većina pamti po gledanju domaćih i svetskih filmskih hitova, ili nastupu omiljenih muzičkih zvezda, Velika dvorana prve posetioce primiće polovnom naredne godine. Hol ispred dvorane u kojima su mnogi od nas tražili kartu više za neki od događaja u Velikoj dvorani i dalje će osvetljavati impozantan luster, poznatiji kao nebo, popravljen i očišćen.

Sama dvorana zadržala je plavu boju po kojoj je prepoznatljiva, opremljena je novim audio vizuelnim uređajima, povećan je broj loža i dobila je nova, mnogo udobnija sedišta kojih sada ima 4.000 umesto nekadašnjih 3.672.

Svi koji su se pribojavali kako će Sava Centar izgledati posle rekonstrukcije imaju razloga da budu zadovoljni jer je remek delo poznatog arhitekte Stojana Maksimovića zadržalo svoju prepoznatljivost u kombinaciji sa novim elementima koji ne narušavaju njegovu autentičnost.

Izvor i fotografije: PR služba Sava Centra (savacentar.rs)


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Lokalni zalogaj

U Beogradu održana promocija projekta Lokalni zalogaj

Bašta svetlosti, Garden of Lights

Bašta svetlosti sa izložbom „Alisa u zemlji čuda“ prvi put u Beogradu