in

U Beogradu održana promocija projekta Lokalni zalogaj

Lokalni zalogaj

U Metro HoReCa centru u Beogradu, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Braničevo-Podunavlje, održana je promocija projekta Lokalni zalogaj, usmerenog na očuvanje gastronomije i gastronomskih specijaliteta Braničeva i Podunavlja koji su zasnovani na lokalnim proizvodima.

Lokalni zalogaj je jedinstveni regionalni brend koji okuplja mrežu proizvođača auteničnih lokalnih proizvoda i ugostitelja kod kojih se mogu degustirati lokalna jela pripremljena delimično ili u potpunosti od lokalnih namirnica, kao i uživati u najboljim lokalnim rakijama, likerima i vinima.

lokalni zalogaj degustacija

Posetioci ovog događaja imali su priliku da prate pripremu, kasnije i da probaju 10 jela po novim receptima razvijenim na osnovu tradicionalne gastronomije i ponude autentičnih proizvoda iz regiona Braničevo-Podunavlje. Za osmišljavanje recepata i pripremu jela angažovan je profesor Obren Drljević sa svojom ekipom.

lokalni zalogaj kuvari

Deset novih jela koji će se naći u ponudi mreže Lokalni zalogaj su:

  1. Salata od dimljenog mariniranog šarana
  2. Vlaška čorba
  3. Plašinte
  4. Gibanica sa kiselim mlekom i sremušem
  5. Piletina u vlaškom paprikašu
  6. Vlaški popeci
  7. Jagnjeći pikljevi na braničevski način
  8. Svinjski kotlet sa terin krompirom
  9. Jagnjeća plećka na prolećni način
  10. Raspucanci
lokalni zalogaj hrana

Šta je Lokalni zalogaj?

Lokalni zalogaj trenutno čini mreža od tridesetak objekata, među kojima se nalaze ugostitelji, ali i proizvođači gastronomskih proizvoda. U sastavu se nalaze destilerije, vinarije, restorani, objekti koji pored hrane nude i smeštaj, koji su izabrani kao najbolji iz regiona.

Ponuda koju projekat predstavlja je uslovno podeljena na tri mikro regiona, svaki sa svojim specifičnostima i autentičnom ponudom:

Na tromeđi Pomoravlja, Podunavlja i Šumadije
(Vinarija Gitarić iz Smedereva, Vinarija Despotika iz Smederevske Palanke, Restoran Vincela naša kuća iz Smedereva, Hotel Moment i Market lokalnih proizvoda iz Velike Plane, Sirana Jovanović iz Smedereva i Poljoprivredno gazdinstvo Ajvar Radić iz Velike Plane).

Donjim Podunavljem
(Vila i restoran Atos iz Velikog Gradišta, Restoran Vilin konjic iz Golupca, Restoran i prenoćište Zlatna ribica iz Golupca, Poljoprivredno gazdinstvo farma Živković iz Velikog Gradišta, Restoran Viking IN iz Golupca, Destilerija Distillery doo iz Velikog Gradišta i Vinarija i destilerija Pruna iz Kučeva).

Od Stiške ravnice do obronaka Homolja
(Seosko turističko domaćinstvo Gorica iz Petrovca na Mlavi, Restoran Marco’s iz Požarevca, Milanov podrum iz Petrovca na Mlavi, Poljoprivredno gazdinstvo Milosava Grozdić iz Žagubice, Restoran Zlatna košuta iz Petrovca na Mlavi i Voćni biseri – Market Jevtić rakija i lokalnih proizvoda iz Požarevca).

Zašto Lokalni zalogaj?

Razlog pokretanja ovog projekta je pre svega želja da se očuva tradicija. Projekat se stoga bavi razvojem i promocijom autentičnih lokalnih proizvoda i gastronomije, povezivanjem lokalnih proizvođača i ugostitelja u regionu Braničeva i Podunavlja i unapređenjem regionalne turističke ponude kroz razvoj gastronomskog turističkog proizvoda. Projekat sprovodi Regionalna razvojna agencija „Braničevo – Podunavlje“.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Konkurs za organizovanje manifestacija

Novi javni konkurs za organizovanje manifestacija: 10 miliona dinara za jačanje kongresnog turizma

Sava Centar

Rekonstruisani Sava Centar brojnim novim sadržajima očekuje prve posetioce