in

Predstavljen projekat TOURCOMSERBIA

tourcomserbia

U Turističkoj organizaciji Srbije održan je info dan – predstavljanje projekta TOURCOMSERBIA pokrenutog sa ciljem razvoja novog modela za kontinuirano merenje konkurentnosti turizma Srbije.

TOURCOMSERBIA (Konkurentnost turističke destinacije – model evaluacije za Srbiju), omogućiće donosiocima odluka da preduzmu konkretne akcije na poboljšanju konkurentne pozicije Srbije na međunarodnom turističkom tržištu.

Nosilac projekta je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu – Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, a Univerzitet Singidunum je partner u realizaciji projekta. Projekat se finansira iz programa IDEJE Fonda za nauku Republike Srbije, a podržan je od strane svih relevantnih činilaca u turizmu Srbije – Turističke organizacije Srbije i strukovnih udruženja YUTA i HORES.

Članovi projektnog tima su profesori i istraživači koji se dugi niz godina, na naučnoj i stručnoj osnovi bave izučavanjem turizma kao fenomena, a posebno konkurentnosti turističke destinacije i razvoja turizma u Srbiji i svetu.

Opis projekta TOURCOMSERBIA

Proces razvoja modela podrazumeva čitav niz aktivnosti koje će biti realizovane u Srbiji i državama, koje će biti definisane kao glavni konkurenti turizmu Srbije, a sve uz podršku i aktivno učešće ključnih stejkholdera u razvoju turizma.

U istraživanjima konkurentnosti turističkih destinacija sve više se razmatraju indikatori održivosti, dok se uloga turističke tražnje često zanemaruje.

Stoga, projekat TOURCOMSERBIA teži da reši i ovaj jaz, te u svom modelu za Srbiju, uvodi indikatore održivosti i princip participativnog pristupa, koji podrazumeva aktivno učešće svih relevantnih internih i eksternih stejkholdera kako u razvoju modela, tako i u ocenjivanju konkurentnosti Srbije kao turističke destinacije.

Istovremeno, ovaj inovativni model će biti testiran i u odabranim zemljama identifikovanim kao konkurentski set turizmu Srbije. Projekat ima jasan, kako teorijski, tako i praktični značaj, te može imati značajan uticaj na stejkholdere u turizmu Srbije, širu javnost, te domaću i međunarodnu naučnu zajednicu.

Zašto TOURCOMSERBIA?

Turizam je u Srbiji prepoznat kao jedan od ključnih sektora ukupnog ekonomskog i društvenog razvoja. Ipak, konkurentska pozicija Srbije na međunarodnom turističkom tržištu bi se značajnije mogla poboljšati.

Različiti indikatori i modeli za procenu i merenje konkurentnosti turističkih destinacija su godinama razvijani od strane brojnih istraživača i međunarodnih institucija. Međutim, ne postoji jedinstven skup indikatora koji bi se generički mogao koristiti za sve destinacije, te je stoga potreban specifičan pristup svakoj od njih.

Projekat je započet 1. januara ove godine i trajaće 36 meseci, do 31. decembra 2024. godine.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

manifestacije za ljubitelje istorijskih vozila

Manifestacije za ljubitelje istorijskih vozila [Kalendar 2022]

Jubilarni Beldocs festival – Dokumentarni filmovi kao žanr budućnosti