in

Počinje festival Španski metar

Španski metar 2021

Ovogodišnji 13. Španski metar – festival filma na španskom jeziku održaće se od 20. maja do 6. juna 2021.

Omiljeni filmski festival zaljubljenika u hispansku kulturu u Srbiji, ove godine donosi tri programa najboljih filmova na španskom jeziku, na četiri različite lokacije.

Publika će imati priliku i da besplatno uživa u nekim od ovih filmova onlajn, kao i u jednoj vrlo posebnoj izložbi fotografija koja otkriva tragove koje su u Madridu ostavili glumci klasičnog Holivuda. Izložba će moći da se poseti u holu Jugoslovenske kinoteke, kao i u Institutu Servantes.

Svi filmovi na festivalu Španski metar se prikazuju sa titlom na srpki jezik. Ulaznice su dostupne na blagajnama filmskih sala.

filmovi spanski metar
Filmovi ovogodišnjeg Španskog metra

Program Španskog metra

Ulaz na otvaranje i prvu projekciju biće besplatan!
➡️ Jugoslovenska kinoteka
? četvrtak, 20. maj
⏰ 20 časova
? Film „Dželat“ Luisa Garsije Berlange
ℹ️ Besplatne ulaznice moći će da se preuzmu na dan otvaranja, na blagajni Jugoslovenske kinoteke.

Berlanga puni 100 godina

Program klasičnog filma, Jugoslovenska kinoteka od 20. do 23. maja 2021.

Povodom stogodišnjice rođenja maestra Luisa Garsije Belrange, 2021. godina u Španiji se obeležava kao Godina Berlange. Ovu inicijativu pokrenula je španska Akademija za film, sa ciljem da se nenadmašni i vanvremenski legat ovog sineaste još jednom potvrdi kroz niz filmskih projekcija, kongresa, nagrade, među kojima ne treba zaboraviti i dodelu Goja nagrada na kojoj će imati vodeći ulogu.

Genije španske kinematografije, Berlanga, ušao je u istoriju zbog toga je u svom stvaralaštvu oslikao potrtet španskog društva svog vremena, ostavljajući svedočanstvo koje nadilazi političku i društvenu dimenziju. Njegova filmska dela čine ga fundamentalnom figurom španske kulture i jednom od najuticajnijih ličnosti u svetu filma, sa reprezentativnim i nezaboravnim ostvarenjima, među kojima se ističu: “Dobro došli, gospodine Maršal”, “Kalabuć”, “Tihi”, “Dželat”, “Prirodna veličina”, “Junica”.

Savremeni film

Dvorana Kulturnog centra Beograd i Dom omladine Beograda od 26. do 30. maja 2021.

Program realizovan u saradnji sa latinoameričkim ambasadama u Beogradu, obuhvata igrane filmove nastale poslednjih godina, koji se premijerno prikazuju u Srbiji.

Preliminarni program: “Obećanje” (Meksiko, Oskar Blankarte, 2018), “Umetnici i revolucija” (Meksiko, Gabrijel Retes, 2018), “Neočekivana ljubav” (Argentina: Huan Vera, 2018), “Nevidljive” (Španija, Grasija Kereheta, 2020). “Ne umem da kažem zbogom” (Španija, Lino Eskalera, 2017), “Zbogom” (Španija, Pako Kabesas, 2019), “Ana” (Španija, David Peres Sanjudo, 2020).

Vetrovi Afrike. Treći koren.

Dom omladine Beograda od 26. do 30. maja 2021.

Paralelni program igranih filmova u kojima se obrađuje identitet stanovništva afričkog porekla u Španiji, Latinskoj Americi i drugim zemljama. U saradnji sa Festivalom afričkog filma Al Tarab i Afričkim filmskim festivalom u Tarifi/ Tanheru koji se već 17 godina organizuje sa obe strane moreuza.

Izložba: Mad about Hollywood

Jugoslovenska kinoteka (od 10. maja 2021) i Institut Servantes (od 18. maja 2021)

Ova izložba nas upoznaje sa legatom Holivuda u Madridu, ali istovremeno i odaje priznanje doprinosu španske prestonice holivudskom univerzumu. Lokacije poput muzeja Prado, avenije Kasteljana, tvrđave Mansanares ili stenovitog uzvišenja La Pedrisa bile su protagonisti velikih superprodukcija. Izložbu čine fotografije iz epohe, časopisi, kao i audio-vizuelni materijali, zahvaljujući kojima obilazimo ulice Madrida i filmske setove na kojima možemo videti Avu Gardner, Orsona Velsa, Kerija Granta, Elizabet Tejlor, Marlen Ditrih i brojne druge poznate ličnosti iz tog doba.

Pogledajte katalog izložbe Mad about Hollywood

Španski metar putuje

Kulturni centar Novog Sada od 3. do 6. juna 2021.

Trinaesti festival filma na španskom jeziku putuje u Novi Sad, gde će biti prikazana selekcija najuzbudljivijih naslova Španskog metra.

Preuzmite katalog festivala Španski metar

Pogledajte Program festivala Španski metar 2021. (projekcije)


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

biram srbiju

Biram Srbiju – nova kampanja Turističke organizacije Srbije

volontiranje u evropskoj prestonici kulture

Volontiranjem do iskustva u realizaciji kulturnih događaja