in

Održan festival vojvođanskih festivala Rogalj 2022

rogalj

Na Salašu 137, na Čeneju, po osmi put je održan festival vojvođanskih festivala “Rogalj”. Festival je ugostio je oko 30 organizatora manjih i većih seoskih, gastronomskih manifestacija iz cele Vojvodine.

Na Roglju su učestvovali i mali proizvođači vina, rakije, kolača i drugih domaćih proizvoda i ruktovorina. Zamišljen kao mesto susreta organizatora različitih manifestacija, Rogalj omogućava da se povežu, dogovore saradnju i, pre svega, promovišu svoju manifestaciju.

festival rogalj
Rogalj i Bean Festival održani na Salašu 137

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević otvorio je ovogodišnji Rogalj i Bean festival, i sa organizatorom uručio zlatne plakete i priznanja nagrađenima. Dodeljena priznanja uspešnim manifestacijama i pojedincima, što treba da bude nagrada za dosadašnji rad, ali i podstrek da nastave sa razvojem manifestacionog turizma.

U okviru Roglja, održana je i tribina sa temom ,,Značaj manifestacija i festivala za unapređenje života lokalne zajednice u ruralnim oblastima”. Stručni panel je važan deo Roglja tokom kojeg učesnici imaju priliku da postave pitanja predstavnicima relevantnih institucija, ali i da čuju savete i predloge kako da unaprede programe koje organizuju. Svaka manifestacija, bez obzira na veličinu i broj posetilaca, značajna je za lokalnu sredinu u kojoj se održava i doprinosi razvoju turizma i celokupnog napretka samog mesta. Upravo tome je bila posvećena tema ovodišnjeg panela, pa se razgovaralo o značaju manifestacija i festivala za unapređenje života lokalne zajednice u ruralnim oblastima.

rogalj nagrade
Dodeljene nagrade Rogalj 2022.

Zlatna plaketa Roglja za očuvanje tradicije i organizaciju manifestacije “Sremska kulenijada” dodeljena je mesnoj zajednici Erdevik.

Izabran je i seoski neimar, koji je svojim radom doprineo unapređenju sadržaja u lokalnoj zajednici, te pokrenuo i podržao različite programe i manifestacije. Zlatna plaketa za seoskog neimara pripala je Petru Samardžiću iz Sremske Mitrovice.

Dodeljena je i zlatna plaketa za manifestaciju 2022. godine, a pripala je Udruženju “Klobasafest” iz Bačkog Petrovca za organizaciju istoimene manifestacije.

Uz Rogalj, održan i Bean Festival 2022

Uporedo sa Rogljem, održalo se i tradicionalno takmičenje u pripremanju pasulja “BEAN festival”. Primer je uspešne manifestacije i jedna je od najdugovečnijih u Vojvodini.

Po osamnaesti put takmičarske ekipe nadmetale su se u pripremanju pasulja. Učestvovalo je oko 50 ekipa, a zadatak im je bio da za 3 sata spreme najukusniji pasulj. Dodali su sastojke po vlastitom izboru i ukusu, a žiri je izabrao tri najbolja.

Prema ukusu žirija najbolji je bio pasulj koji je pripremila ekipa “Suncokreti”. Osvojili su prvo mesto i nagradu šporet na drva. Drugo mesto pripalo je ekipi “Mariniranje”, a nagrada je bila katlanka sa bakračem. Treće mesto zauzela je ekipa “Laki grill” i osvojila lonac za mast.

U bogatom programu festivala nastupila su kulturno umetnička društva, etno grupa “Ogrlica od bisera”, tamubraški sastav “Od Baha do sevdaha”, kao i grupa “Hercenšlus”.

Za učesnike i posetioce organizovana je i tombola, a najsrećniji su osvojili šunku, kulen i slaninu.

Manifestacija Rogalj prvenstveno doprinosi promovisanju manifestacija, te povezivanju organizatora sa ciljem da udruženi stvaraju nove sadržaje. Jednako značajno je i celodnevno druženje uz brojne gastronomske specijalitete, kulen, kobasice, čvarke, štrudle…

Iz tog razloga Rogalj izaziva veliko interesovanje, o čemu svedoči i brojka od oko 2.000 posetilaca.

Izvor i fotografije: BIN marketing


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

empple festival

Drugi Empple festival 6. i 7. oktobra u hibridnom obliku

bemus 2022

BEMUS: Zvezde klasične muzike u Beogradu od. 1 do 15. novembra