in

Kustendorf 2021 – kao na filmu

kustendorf

Kustendorf je prošle godine održan pre pandemije, pa je postojala nada da će festival i ove godine biti u svom punom sjaju. Ipak pandemija je potrajala i Kusendorf 2021 je održan online od 22. do 25. januara.

Na digitalnoj platformi kustendorf.online predstavljen je ovogodišnji program i 22 filma koja su bila u trci za nagrade. Program filmskog i muzičkog festivala Kustendorf je bio podeljen u nekoliko sekcija: Takmičarski program, Savremene tendencije i Retrospektiva velikana.

U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, prikazan je rođendanski omaž glumici Fej Danavej i Kusturičin dokumentarni film „Junaci našeg vremena“.

Festivalske nagrade su dodeljene filmovima mladih autora i to redom: Zlatno jaje (ove godine dva) dodeljena su za filmove Birth Right (Inbar Horesh) i The Verdict in the Case of K (Ozgur Anil), Srebrno jaje za film Rain (Piotr Milczarek) i Bronzano jaje za film Consuming Contemporary (Ana Aleksovska).

Kustendorf – kako organizovati online festival?

I dok su organizatori događaja prošle i ove godine prolazili pravu agoniju zbog izmeštanja svojih festivala na internet, čini se da su organizatori Kustendorfa u ovom izazovu, na svom terenu.

Filmski festival je bio zaista filmski. Gledaocima festivala sa ove strane ekrana sve je ličilo na magiju kakvu Kusturica ume de napravi u svojim filmovima, svojom muzikom i sa običnim jednostavnim ljudima.

Potpuna neposrednost i gostoljubivost domaćina festivala bila je evidentna prema „gostima“ iz svih krajeva sveta – učesnicima festivala, iako su oni sedeli u svojim domovima, a Kusturica u praznoj bioskopskoj sali u Drvengradu.

I sve je to ličilo na neki film, onaj na granici između stvarnog i nestvarnog. Ovogodišnjim festivalom Kusturica je uspeo iskreno da dočara i vreme u kojem živimo, negde između… U čekanju boljeg…

Svim segmentima događaja je poklonjena velika pažnja. Čak su i objave na društvenim mrežama bile u filmskom maniru, uz prepoznatljivu muziku i životinje kao glavne glumce i jedine ovogodišnje učesnike festivala.

Iako je Emir Kusturica izrazio uverenje da će naredne godine festival biti održan pred publikom, sada je već izvesno da će online festivali biti budućnost.

Kustendorf je ovogodišnjim online održavanjem već postavio temelje te i takve budućnosti.

Naslovna fotografija: Scena iz filma Underground (Izvor: Facebook stranica festivala Kustendorf)


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

humanitarna akcija

Humanitarna akcija: Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak

zlatiboska gondola

Verovali ili ne – zlatiborskom gondolom se već vozilo više od 10.000 turista