in

Konferencija Beogradski kontrapunkt: Kuda dalje?

beogradski kontrapunkt

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka predstavlja medijski događaj godine: peti Beogradski Kontrapunkt, koji će biti održan u utorak, 22. juna u 11 časova putem Facebook stranice i Youtube kanala Zavoda.

Beogradski kontrapunkt je međunarodna konferencija koja se realizuje u saradnji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora. Konferencija godinama unazad okuplja umetnike i mislioce iz različitih delova sveta.

Beograd je mesto kontrapunkta, navikao da bude pozornica, ne samo sudara nego i susreta. „KONTRAPUNKT“ je prilika za razgovor o pitanjima koja se tiču zajedničkih i bitnih iskustava, a na koje se, sa raznih ličnih i geokulturnih tačaka, mogu pružiti različiti odgovori, uz mogućnost da se te razlike usklade u jedan široko zasnovan pogled, kao u muzičkom kontrapunktu.

Ovogodišnji Beogradski kontrapunkt obeležava 60-godišnjicu dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, čija se dela i dalje objavljuju širom sveta.

„Naš najprevođeniji pisac, čije delo povezuje kulture i narode, govori nam mnogo o nama samima i pomaže da se orijentišemo u svom vremenu. Zato mislimo da nam Andrić i njegovo delo nude mogućnost da se baš njemu obratimo sa pitanjem „Kuda dalje?“ – o tome koje su osnove za prevazilaženje današnjih kulturnih sporova“ – objašnjavaju organizatori.

U konferenciji učestvuju eminentni gosti iz regiona: Elizabeta Šeleva, poznata književnica i univerzitetska profesorka iz Severne Makedonije, predsednica Udruženja nezavisnih pisaca Makedonije i članica makedonskog PEN centra; Miro Vuksanović, jedan od najznačajnijih srpskih pisca, akademik i predsednik UO Andrićeve zadužbine; Đorđe Matić, istaknuti pesnik i esejista iz Hrvatske; Zoran Milutinović, međunarodno priznati profesor južnoslovenskih književnosti na Univerzitetskom koledžu London. Specijalni gost je profesor dr Darko Tanasković, čuveni orijentalista, uvaženi diplomata i bivši ambasador u Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu i ambasador Srbije pri Unesku.

Moderator ovogodišnjeg Beogradskog kontrapunkta biće Aleksandar Gajšek, novinar i autor čuvene emisije „Agape“.

Beogradski kontrapunkt prvi put je održan 2017. godine i do sada je na njemu učestvovalo 24 gostiju iz 14 zemalja, a ove godine po peti jubilarni put pokreće jedno od najvažnijih pitanja KUDA DALjE?


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dev9t

Dev9t će ove godine trajati skoro celo leto

arandjelovac topola

Aranđelovac i Topola: Odmor obojen istorijom!