in

Konferencija Beogradski kontrapunkt: Kuda dalje?

beogradski kontrapunkt

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka predstavlja medijski događaj godine: peti Beogradski Kontrapunkt, koji će biti održan u utorak, 22. juna u 11 časova putem Facebook stranice i Youtube kanala Zavoda.

Beogradski kontrapunkt je međunarodna konferencija koja se realizuje u saradnji Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora. Konferencija godinama unazad okuplja umetnike i mislioce iz različitih delova sveta.

Beograd je mesto kontrapunkta, navikao da bude pozornica, ne samo sudara nego i susreta. „KONTRAPUNKT“ je prilika za razgovor o pitanjima koja se tiču zajedničkih i bitnih iskustava, a na koje se, sa raznih ličnih i geokulturnih tačaka, mogu pružiti različiti odgovori, uz mogućnost da se te razlike usklade u jedan široko zasnovan pogled, kao u muzičkom kontrapunktu.

Ovogodišnji Beogradski kontrapunkt obeležava 60-godišnjicu dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, čija se dela i dalje objavljuju širom sveta.

„Naš najprevođeniji pisac, čije delo povezuje kulture i narode, govori nam mnogo o nama samima i pomaže da se orijentišemo u svom vremenu. Zato mislimo da nam Andrić i njegovo delo nude mogućnost da se baš njemu obratimo sa pitanjem „Kuda dalje?“ – o tome koje su osnove za prevazilaženje današnjih kulturnih sporova“ – objašnjavaju organizatori.

U konferenciji učestvuju eminentni gosti iz regiona: Elizabeta Šeleva, poznata književnica i univerzitetska profesorka iz Severne Makedonije, predsednica Udruženja nezavisnih pisaca Makedonije i članica makedonskog PEN centra; Miro Vuksanović, jedan od najznačajnijih srpskih pisca, akademik i predsednik UO Andrićeve zadužbine; Đorđe Matić, istaknuti pesnik i esejista iz Hrvatske; Zoran Milutinović, međunarodno priznati profesor južnoslovenskih književnosti na Univerzitetskom koledžu London. Specijalni gost je profesor dr Darko Tanasković, čuveni orijentalista, uvaženi diplomata i bivši ambasador u Turskoj, Azerbejdžanu i Vatikanu i ambasador Srbije pri Unesku.

Moderator ovogodišnjeg Beogradskog kontrapunkta biće Aleksandar Gajšek, novinar i autor čuvene emisije „Agape“.

Beogradski kontrapunkt prvi put je održan 2017. godine i do sada je na njemu učestvovalo 24 gostiju iz 14 zemalja, a ove godine po peti jubilarni put pokreće jedno od najvažnijih pitanja KUDA DALjE?


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dev9t

Dev9t će ove godine trajati skoro celo leto

arandjelovac topola

Aranđelovac i Topola: Odmor obojen istorijom!