in

Jeste li upoznali gospodina Holanda?

brendiranje holandije mr holland

Nakon teksta o nedavno održanom predavanju o izazovima brendiranja gradova i primera uspešnog brendiranja Amsterdama, sledi tekst o tome kako Holanđani razmišljaju o brendovima. Ovaj primer je posebno interesantan, jer se vezuje za brend destinacije i industriju događaja.

Ko je Mr. Holland?
Mr. Holland je zvanični predstavnik kongresno-turističkog biroa Holandije. Njegov osnovni zadatak je da promoviše Holandiju kao idealnu destinaciju za sastanke, konferencije i događaje.

Mr Holland je tzv. brand character, ličnost koja predstavlja identitet Holandije. Izgleda upravo onako kako se očekuje od jednog holandskog mladića sa osobinama koje (treba da) krase svakog domaćina u Holandiji:

Vizuelni identitet (brenda): plavokos je, visok, plavih očiju, svetle puti, uvek odeven u nacionalnu boju Holandije, narandžastu, često sa posebnim detaljima (poput ove kravate sa naslikanom lalom, takođe jednim od holandskih simbola)…
Osobine ličnosti (brenda): vedrog duha, komunikativan, pristupačan, uvek spreman da pomogne…

Mr-Holland
Mr Holland

Mr. Holland uskače u pomoć pri izboru prave destinacije za održavanje događaja u Holandiji, povezuje organizatore događaja sa kongresnim centrima i drugim event prostorima, agencijama, hotelima i kompanijama, pruža sve potrebne informacije o holandskim destinacijama i datumima održavanja najvažnijih događaja, vodi svoj blog, ima naloge na svim društvenim mrežama, animira posetioce na sajmovima širom sveta da posete baš Holandiju…

Proverite: www.meetmrholland.com ili meetmrholland.wordpress.com

Pored svega toga, on je i promoter događaja u svojoj zemlji. Pre tri godine posebnu pažnju su privlačile njegove aktivnosti na društvenim mrežama, u promociji manifestacije „Kraljičin dan“(Queen’s day), koja je ujedno i nacionalni praznik u Holandiji. Događaj je po mnogo čemu bio specifičan, jer je baš te 2013. holandska kraljica Beatriks abdicirala u korist svog sina. Već naredne godine organizovan je prvi „Dan kralja“, nakon 120 godina vladavine nekoliko holandskih kraljica (2014. godine „Kraljev dan“ je obeležen 26. aprila, dok se od 2015. godine obeležava na dan njegovog rođendana 27.aprila).

Royal
Royal Madness!

Događaj je promovisan na najrazličitije načine, putem kampanje pod nazivom „Kruniši se“ (Crown yourself) u znak pružanja podrške novom kralju ili „Obuci me za Kraljičin dan“ (Dress me up for Queen’s day) gde su se Facebook pratioci uključivali u kreiranje izgleda Mr Hollanda. Na blogu Mr Holland objavljeni su brojni zanimljivi tekstovi o kraljevskoj porodici i samoj manifestaciji. Kraljičin dan, odnosno Kraljev dan svake godine privuče oko 800.000 posetilaca.

dress up
„Obuci me za Kraljičin dan“ (Dress me up for Queen’s day)

I predstavljanje Holandije na sajmovima uvek privuče dodatnu pažnju:

Kampanja: Add some orange

add some orange
Kampanja: Add some orange

Kampanja: Dreaming of Holland

h6
Kampanja: Dreaming of Holland

Kampanja: Meet the Dutch masters

Meet the Dutch masters
Kampanja: Meet the Dutch masters

Kampanja: Give it the Orange Twist

orange twist
Kampanja: Give it the Orange Twist

Svim ovim kompanijama zajednička je interakcija. Odnos čoveka prema čoveku. Nakon svih putovanja, nakon svih događaja, to je ono što se pamti. Holandija je to shvatila.

Mr Holland real

Ne možemo da se ne pitamo kako bi bilo da je Srbija odlučila da se predstavi na ovakav način. Da je Srbija osoba, kakva bi bila, kako bi izgledala? Bila bi žena (to se ne dovodi u pitanje, zbog ženskog roda imenice), ali kakva žena? Mlada, moderna, vedrog duha ili možda ostarela dama slomljena od godina?

AŽURIRANO 28.07.2016.

Pokušajte da pogodite iz koje zemlje je osoba na slici:

What countries would look like if they were people?

♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

davaoci krvi

Budi davalac: Podeli život – daj krv

trendovi u organizaciji dogadjaja

Trendovi: TED, Pecha Kucha, Fuckup Nights, Hate Poetry, Meetup, Stand Up