in

Mokra Gora, Gostilje i Tršić u trci za nagrade UNWTO

izbor za najbolje selo unwto

Svetska turistička organizacija ( UNWTO) raspisala je Poziv za izbor za najbolje selo u nameri da se identifikuju najbolji primeri inovativnog razvoja i pristupa turizmu u ruralnim oblastima.

Sela koja su izvanredan primer destinacije ruralnog turizma i koja su posvećena održivosti u svim njenim oblicima – ekonomskim, društvenim i ekološkim – biće nagrađena oznakom „Najbolja turistička sela UNWTO -a“.

Selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterijume za oznaku biće obezbeđen program nadogradnje za podršku UNWTO -u i njihovim partnerima u radu u problematičnim oblastima. Na kraju će se stvoriti mreža koja će pružiti prostor za razmenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih mogućnosti za razvoj.

Nakon razmatranja predloga nacionalna komisija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija odlučila je da Republiku Srbiju na navedenom konkursu predstavljaju:

  1. Mokra Gora ( predlog Turističke organizacije Užica )
  2. Gostilje ( predlog Turističke organizacije Zlatibor )
  3. Tršić ( predlog Turističke organizacije Loznica )

„Izuzetno zadovoljstvo i čast predstavlja činjenica da su od tri sela koja će predstavljati našu zemlju na konkursu za izbor najboljeg sela dva iz turističke regije Zapadna Srbija. To je pravi izbor i još jedna potvrda da naš kraj poseduje izuzetne prirodne resurse i prelepa sela koja su primamljiva domaćim i stranim turistima. “ – izjavio je direktor Turističke organizacije regija Zapadna Srbija, gospodin Miroslav Rađen.

Mokra Gora – selo jedinstveno u svetu

Mokra Gora sa Šarganskom osmicom, najatraktivnijom i najposećenijom turističko muzejskom železnicom u Evropi, jedinstvenim graditeljskim remek delom među prugama uskog koloseka, i Drvengradom na brdu Mećavnik koji predstavlja ostvarenje čarobne vizije proslavljenog režisera Emira Kusturice, selo je jedinstveno u svetu.

Okružena obroncima tri planine, ispresecana rečnim dolinama koje mestimično prelaze u klisure, bogata planinskim potocima i izvorima, prostranim šumama i cvetnim livadama, Mokra Gora je jedan od najimpresivnijih ambijenata u Evropi.

Turističko-geografski položaj Mokre Gore najpovoljniji je u odnosu na turističke centre koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini: Zlatibor, Tara, Perućac, Višegrad.

Posebnu retkost i obeležje ovog kraja čine mnogobrojni izvori bistre planinske vode, koja je stekla priznanja i zbog svojih lekovitih svojstava. Takvi izvori u rečnom koritu Kamišine, na desnoj obali, imaju lekovita svojstva i svrstavaju izvor Bele vode u veoma retke, ne samo u Srbiji već i u svetu. Ispitivanja su pokazala da je to voda najvećeg alkaliteta u Srbiji te da lekovite mokrogorske vode spadaju u veoma retke u svetu visokoalkalne vode.

Gostilje – tipično srpsko planinsko selo

Gostilje je tipično planinsko selo koje se nalazi na oko 25 km udaljenosti od turističkog centra Zlatibora. Jedno je od turistički najrazvijenijih zlatiborskih sela zahvaljujući očuvanim prirodnim i kulturnim vrednostima, ali i neprikosnovenoj gostoljubivosti seoskih domaćina. Najveće turističke atrakcije Gostilja su 22 metra visok vodopad na reci Vrelo, rodna kuća Dimitrija Tucovića koja je zaštićena kao nepokretno kulturno dobro, očuvana vodenica na reci Vrelo, ribnjaci pastrmke i prirodni ekosistemi vrhova Čigota i Borkovac koje se nalaze pod teritorijom Parka prirode Zlatibor.

Selo se već dugi niz godina razvija kao turistička destinacija u svemu prateći principe održivog razvoja. U selu je formirano Turističko udruženje Gostilje, koje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta, i u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje. Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečije igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

U selu Gostilju postoji i nekoliko seoskih turističkih domaćinstava, konačište i restoran Gostiljska vrela, a zahvaljujući velikom broju domaćinstava koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom turisti u Gostilju imaju priliku da uživaju u autentičnom seoskom ambijentu, domaćim proizvodima i gastronomskim đakonijama. Gostilje je turistima veoma pristupačno jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obeležena turistička signalizacija.

O projektu UNWTO

Projekat “Najbolja turistička sela UNWTO” podrazumeva izbor za najbolje turističko selo, podršku selima kojima malo nedostaje da bi zadovoljili sve kriterijume za izbor, kao i edukaciju za one koji žele da razvijaju turizam u svojim ruralnim područjima. Države članice UNWTO mogu da predstave do tri koja će procenjivati Komisija. Prijavljivanje je trajalo do 15. septembra 2021. godine.

Rezultat ovog konkursa biće objavljen u oktobru 2021, povodom zasedanja 24. Generalne skupštine UNWTO, od 12. do 15. oktobra 2021. u Marakešu (Maroko).

Mokra Gora je proglašena za jedno od najboljih turističkih sela na svetu za 2021. godinu!


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Exit Novi Sad

Prestižna nagrada za osnivača EXIT festivala

empple festival

Prvi Empple Festival: Sve počinje sa ljudima