in

Filmski festivali u julu

filmski festivali u julu

Ovog jula imamo priliku da pratimo nekoliko filmskih festivala u Srbiji.

Filmski festival u Sopotu – SOFEST
11 – 17. jul 2021.

Uz vatromet, fanfare i defile filmskih ekipa, 11. jula je počeo 49. Filmski festival u Sopotu i tom prilikom su Nagrade za doprinos filmskoj umetnosti uručene Miri Banjac i posthumno Veri Baronijan.

Mira Banjac se na sentimentalan način obratila prisutnima primajući nagradu: „Kada mene ne bude bilo, sve ono što sam dobila je lepo i imaće svoje mesto, a najvažnije od svega je ono što će ostati u vama. To što sam uradila i to što ste vi zapamtili, to je poklon. Živeli, živela sloboda!“

Spomenik Statuu slobode, koja predstavlja adaptiranu verziju nagrade Statueta slobode i koja je postavljena je na Kosmajskom trgu – rad čuvenog vajara Miodraga Živkovića. otkrio je Darko Kamarit, član Odbora festivala.

Na muzičko putovanje sa najpoznatijim melodijama filmske muzike prisutne je poveo umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički uz koji je kao solista nastupio operski prvak Dragoljub Bajić.

sofest 2021
Fotografija: Sofest 2021.

Filmski festival u Sopotu je otvorio predsednik opštine Sopot i predsednik festivalskog odbora Živorad Milosavljević. On je nasrdačnije pozdravio prisutne i naglasio da Sopot sada ima vidljiv simbol višedecenijskog trajanja filmskih svečanosti pod Kosmajem.

Pod sloganom „U predvorju jubileja“, do 17. jula u takmičarskom programu biće prikazano 23 filma, a o nagradama će odlučivati žiri u kome su Slobodan Skerlić, reditelj, Milan Nikodijević, producent i Jovan Marković, scenarista.

Prvi film na programu Filmskog festivala u Sopotu je „Otac“ Srdana Golubovića, koji je publika imala priliku da pogleda nakon otvaranja, a festival će se 17. jula zatvoriti filmom Darka Bajića „ Ime naroda“.

Pogledajte Program Filmskog festivala u Sopotu.

Somborski filmski festival
13 – 16. jul 2021.

Svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće u Somboru otvoren je Treći somborski filmski festival, koji će trajati do 16. jula.

Na repertoaru će se naći 13 filmova u četiri selekcije, a posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, predstave i koncerti.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

U slučaju kiše, program će se održati na alternativnim lokacijama, i to: Glavni program, svečano zatvaranje, i koncert „Love Hunters” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor; Selekcija mladih autora u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor; Panorama švedskog filma, filmovi „Porajmos” i „Žućko – priča o Radivoju Koraću” u Svečanoj sali Gradske kuće. Promocije izdavaštva će se u slučaju kiše održati u Gradskoj kafani Sombor.

Pogledajte Program Filmskog festivala u Somboru.

Festival evrpskog filma Palić
17 – 23. jul 2021.

U okviru 28. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta.

Drugi segment je Eco Dox, program baziran na dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi „Antigona – kako se usuđujemo!“ slovenačkog reditelja Janija Severa, svojevrsni politički esej o evropskoj demokratiji danas; „Felinopolis“ italijanske rediteljke Silvije Đulijeti, koji otkriva 40 godina stare snimke sa filmskih setova legendarnog Federika Felinija; letonsko-češka produkcija „Gorbačov. Raj“ u režiji Vitalija Manskog o jednom od najpoznatijih političara 20. veka Mihailu Gorbačovu; španski film „Interegnum“ (režija: Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova) koji tematizuje konverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije; i „Nova smena“ češkog reditelja Jindriha Andrša, o rudaru koji je nakon zatvaranja rudnika uglja u procesu prekvalifikacije za kompjuterskog programera.

palić film festival

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala.

Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Pogledajte Program Filmskog festivala Palić.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

cisto-i-sigurno

Počela obuka za zaposlene u turizmu i hotelijerstvu

beogradske letnje noći

Belef 2021: Beogradske letnje noći