in

Osmi Festival meta filma od 7. do 9. decembra u Art Bioskopu Kolarac

Festival meta filma

Osmi Festival meta filma koji se prvenstveno bavi podžanrom “filma o filmu” biće održan od 7. do 9. decembra u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.

Meta film ima veoma snažno uporište u srpskoj kinematografiji, pa je otuda osmo izdanje ovog festivala u velikoj meri posvećeno domaćim filmskim delima.

Prvog dana festivala na programu su ostvarenja Dejana Vlaisavljevića Nikta „Skriveno lice jugoslovenskog filma” (od 18.30), u kojem glavni junak, kontroverzni reditelj Joca Jovanović, posle 35 godina neformalne zabrane u javnosti predstavlja svoj film “Zdrav i mlad kao ruža”. Francuski reditelj Mišel Aznavičijus u filmu “Rez” (od 20.30) preispituje tanku granicu između horor fikcije koju kreira filmska ekipa i onoga što se zaista dešava članovima te ekipe u realnom životu.

Intervencije na već postojećim dokumentarnim filmovima, uz za tu priliku specijalno kreiranu muzičku podlogu, izvela je Nevena Popović u radu “Mixtape Project” (od 18.30). U 20.30 biće prikazan film Luke Papića i Srđana Vuča “Prizvan i pozvan”, furiozna politička satira na prve postsocijalističke višestranačke izbore u Srbiji. Oba filma su na programu u petak, 8. decembra.

Završne večeri Sedmog festivala meta filma, 9. decembra, od 17 sati je film o talačkoj krizi Milene Grujić – “A.S. (25)”. U 19 sati, u okviru programa “Radovi u toku”, biće prikazan radni materijal dokumentarnog filma Milutina Petrovića “Dragoslav”, koji se bavi ranim radovima reditelja Dragoslava Lazića. .

Festival meta filma – Program 2023

festival meta filma program

Dodela nagrade “Branko Vučićević” zakazana je za subotu, 9. decembra, u 20 sati. Ova nagrada, posvećena je sećanju na izuzetnog autora, tvorca pojma „srpska montaža“, koji je svojim scenarističkim opusom pružio dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović, Ljubomir Šimunić, Zoran Popović, Nedeljko Despotović, Petar Jakonić, Predrag Bambić, Miloje Radaković i Danijela Purešević.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

DokZima

Prva smotra dokumentarnog filma DokZima u Beogradu i Novom Sadu

Turistička konferencija Zapadna Srbija

Turistička konferencija Zapadna Srbija 8. i 9. decembra na Zlatiboru