fbpx

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

avgust, 2021

05avgCeo dan08DužijancaSuboticaVrsta događaja:Tradicija, običaji i folklorGrad/mesto održavanja:Subotica

Dužijanca

Detalji događaja

Dužijanca je žetveni običaj koji se sastoji u pletenju venca od poslednjeg snopa žita, koji se zatim odnosi u crkvu radi blagoslova.

Manifestacija traje oko 4 meseca, a završava se svečanom povorkom učesnika u narodnim nošnjama i u svečano ukrašenim kočijama.

Centralna proslava 111. „Dužijance“, svetkovine koja slavi i blagosilja hleb od novog žita, održaće se od četvrtka do nedelje.

Program središnje proslave Dužijanca 2021.

KNJIŽEVNA VEČER KATOLIČKOG DRUŠTVA IVAN ANTUNOVIĆ održat će se u četvrtak (5.8. 2021.) u 19 sati u HKC „Bunjevačko kolo“. Književna večer ove godine je posvećena 25. obljetnici osnutka i postojanja bunjevačko-šokačke knjižnice „Ivan Kujundžić“ koja se nalazi i još se uređuje u prostorijama župe sv. Roka u Subotici.

U subotu navečer (7.8.2021.) u 18 sati u katedrali-bazilici sv. Terezije bit će tradicionalna VEČERNJA MOLITVA te doček i predstavljanje gosta ovogodišnje Dužijance a to je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječke nadbiskupije.

U nedjelju (8.8.2021.) je BLAGOSLOV I ISPRAĆAJ BANDAŠA I BANDAŠICE iz crkve sv. Roka u Subotici koja ove godine slavi jubilej 125 godina od završetka gradnje uz obilježavanje 180. obljetnice postojanja župe sv. Roka.

Najvažniji duhovni događaj središnje proslave Dužijance bit će u nedjelju u 10 sati u katedrali-bazilici sv. Terezije. Bit će to, sad već po 111 put, SVETA MISA ZAHVALNICA ZA OVOGODIŠNJU ŽETVU koju će predvoditi spomenuti biskup Gost u zajedništvu s našim biskupom mons. Slavkom Večerinom i svećenicima grada i okolice.

Duhovni dio proslave Dužijance završava u nedjelju u 19 sati POSJETOM GROBU MONS. BLAŠKA RAJIĆA u subotičkom Kerskom groblju na koji će bandašica položiti buket cvijeća, a bandaš vijenac od žita.

Naslovna fotografija: FB stranica Dužijanca

Vreme

avgust 5 (četvrtak) - 8 (Nedelja)

Lokacija

Subotica

Subotica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Back to Top

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

X