in

Prva nacionalna biciklistička konferencija: Budućnost na 2 točka

buducnost na dva tocka

Prva Nacionalna konferencija o bicikliranju održaće se u Novom Sadu, 28. i 29. septembra, u Svečanoj sali Skupštine Vojvodine, odnosno Privrednoj komori Vojvodine.

Učesnicima konferencije će se obratiti međunarodni i domaći eksperti iz oblasti bicikliranja, urbanizma, saobraćaja, prosvete, zdravlja, sporta, nevladinih organizacija, kao i predstavnici institucija i lokalnih samouprava u Srbiji.

Zašto biciklistička konferencija?

Građani Evrope, pa tako i Srbije sve više prepoznaju želju da žive u atraktivnim, sigurnim, udobnim i vizuelno prijatnim gradovima.

Svi mi želimo da udišemo svež vazduh, živimo aktivnim životom i da ne budemo pod stresom zbog buke, gužve, nedostatka parking prostora. Želimo da budemo zdravi i da se slobodno krećemo.

Kao kontinent, očekujemo da ćemo biti klimatski neutralni do 2050. i zato moramo da promenimo način na koji pristupamo pitanjima mobilnosti i upotrebe javnog prostora.

Bečka deklaracija, koju je 18. maja 2021. usvojila 41 država, uključujući i Srbiju, bila je važan korak u pravcu postizanja ovih ciljeva.

Izveštaj srpske vlade u Štokholmu, na konferenciji „Stockholm 50+“ obećava da će tema urbane i aktivne mobilnosti biti promovisana i da će dobiti zasluženu pažnju.

U toku je izrada nacionalnih strategija koje će omogućiti širi spektar aktivnosti na kreiranju novog koncepta urbane i aktivne mobilnosti za narednih 10 godina i Nacionalna strategija bicikliranja je jedan od važnih strateških dokumenata.

Neophodno je da se čuje glas svih zainteresovanih strana i da se naglasi da su glavni ciljevi koje treba realizovati kroz konkretne akcije i mere u skladu sa Bečkom deklaracijom, bitka za zdraviju i čistiju planetu.

Na konferenciji će biti predstavljen nacrt nacionalne strategije o bicikliranju (2022-2026), razgovaraće se o razvoju bicikliranja u Srbiji, predstaviće se zanimljivi razvojni projekti, poveznice sa turizmom, biciklistička mreža Srbije, i razmeniće se iskustva sa kolegama iz inostranstva.

Pogledajte Program konferencije Budućnost na 2 točka

Registracija za prisustvo na konferenciji je obavezna. Sve informacije su na zvaničnom sajtu konfrencije.

Izvor: buducnostna2tocka.rs


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

radost evrope

[Zamislite, deco] 53. Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope“

hi files show 2019

Najveći domaći sajam audio-video tehnike HI-FILES SHOW 1. i 2. oktobra u Beogradu