in

Beogradski sajam knjiga 2022. u brojkama

beogradski sajam knjiga

Nakon dve godine pauze, u Beogradu je održan praznik knjige. Međunarodni beogradski sajam knjiga održan je od 23. do 30. oktobra, a već prvog dana broj posetilaca je potvrdio da nam je ovaj događaj svima nedostajao.

Na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga osim izdavača iz Srbije učestvovali su izdavači i iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Kine, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Indije , Nemačke, Poljske, Egipta i Mađarske.

U ulozi počasnog gosta na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavila se Rumunija.

Kako je Beogradski sajam knjiga izgledao u brojkama

  • Na sajmu je nastupilo 416 direktnih izlagača (izlagači i suizlagači od čega 325 domaćih direktnih izlagača i 91 inostranih direktnih izlagača)
  • Ukupan broj učesnika koji obuhvata osim direktnih i indirektnih izlagača i zastupljene firme je 854
  • Sajam je održan na više o 30.000 m2 bruto izložbenog prostora
  • Održano je 525 programa u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača
  • Predstavljene su 4 izložbe
  • Registrovano je 163.616 posetilaca.

65. Međunarodni beogradski sajam knjiga je pratilo preko 1200 novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih, štampanih i onlajn medija, akreditovanih za praćenje manifestacije.

Zabeleženo je prisustvo medijskih kuća i izveštača iz Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Bugarska, Japana, Rusije, Kine, Nemačke, Francuske i Austrije.

Dodeljene su nagrade najboljima

Na sajmu su proglašeni izdavači godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavači iz dijaspore, posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga, najlepša dečja knjiga i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.

Nagrada za izdavača godine u 2022. dodeljena je ravnopravno izdavačkim kućama Prometej, Novi Sad i Pravoslavna reč, Novi Sad.

Nagrada za izdavački poduhvat godine dodeljena je za Sabrana dela Stanislava Krakova, SLužbeni glasnik, Beograd, Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković, Beograd.

Nagrada za dečju knjigu godine dodeljena je ediciji Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu, Pčelica izdavaštvo, Čačak.

Nagrada za najlepšu knjigu na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga dodeljena je serijalu knjiga „Celokupna dela Branka Vučićevića“ u izdanju Filmskog centra Srbije, u grafičkoj opremi Boruta Vilda.

Poslednji dan 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga obeležen je simboličnom primopredajom „Otvorene knjige“, koju je ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju uručila ambasadoru Francuske u Srbiji Pjeru Košaru. Rumunija je, sa svojom književnošću i kulturom, bila domaćin ovogodišnjeg, a Francuska će biti domaćin sledećeg, 66. Sajma knjiga 2023. godine.

Izvor: Beogradski sajam


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

empple festival 2022

Empple 2022: Jačanje employer branding zajednice

slobodna zona

Počinje 18. Filmski festival Slobodna zona