in

Beograd obeležava slavu Spasovdan

spasovdan-slava-beograda

Grad Beograd obeležiće svoju slavu Vaznesenje Gospodnje u četvrtak, 6. juna, najavio je ovogodišnji domaćin slave, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Spasovdan će biti proslavljen liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, sa simboličnim zatvarenjem kruga litije u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Gradski čelnici su pozvali sve građane da uzmu učešće u svečanoj proslavi slave grada, jer je slava grada Beograda ujedno i slava svih sugrađana i slava svih koji Beograd vole.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine Beogradu dao status prestonice. Obeležavanje gradske slave je povremeno bilo zabranjivano i prekidano, ali i obnavljano.

Spasovdanska litija kretaće se ustaljenom trasom beogradskim ulicama. Prvo stajanje za čitanje molitava za zdravlje Beograđana će biti kod Terazijske česme, drugo stajanje za molitve za poštedu od stradanja, mir i napredak kod Saborne crkve, a treće stajanje za čitanje molitve za pokoj duše svim palim junacima Beograda u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg jedan je od deset velikih Gospodnjih praznika, pokretan je praznika i uvek se praznuje četvrtkom, odnosno četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre praznika Svete Trojice.

Izvor: beograd.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

savska-promenada

Global Fest Sava Port na Savskoj promenadi

dani vajferta

Manifestacija Dani Vajferta u Pančevu [Program 2019]