in

[Izložba] 60 godina od prvog čovekovog leta u svemir

prvi let čoveka u kosmos

U Rusiji se 12. april obeležava kao Dan kosmonauta.

Ove godine, na taj datum, obeležava se i 60 godina od prvog čovekovog leta u svemir u istoriji, koji je obavio sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin i time označio početak ere istraživanja kosmosa.

Tim povodom, u Ruskom domu u Beogradu od 12. do 19. aprila priređena je izložba „60 godina od prvog čovekovog leta u svemir”.

O izložbi

Prvi deo izložbe je posvećen Juriju Gagarinu, čoveku koji je prvi na svetu uspeo da se približi kosmosu.

Drugi deo izložbe predstavljaju umetnički radovi nastali u Studiju vojnih umetnika „Mitrofan Grekov”. Dvadeset sovjetskih i ruskih majstora sačinili su svojevrsan pregled istorije istraživanja svemira: u pitanju su portreti Jurija Gagarina, prve žene-kosmonauta Valentine Tereškove i mnogih drugih.

Posetioci će imati prilike da vide slike narodnih umetnika SSSR-a Nikolaja Ovečkina i Marata Samsonova, narodnih umetnika RSFSR-a Nikolaja Buta i Vladimira Perejaslaveca, narodnih umetnika Ruske Federacije Jevgenija Kornejeva, Nikolaja Korotkova, Aleksandra Sitova, Vladimira Tautijeva i Fjodora Usipenka, zaslužnih umetnika RSFSR-a Jurija Rjazanova i Alekseja Jevstignejeva, umetnika Viktora Psareva i Aleksandra Čebotarjova, kao i mladih umetnika Poline Minejeve, Dmitrija Ananjeva i Sergeja Trošina.

U okviru izložbe organizovana je i projekcija igranog filma režisera Natalije Gugujeve i Arkadija Kogana „Gagarinov osmeh”. Film govori o tome koliko je teret svetske slave, koji se iznenada sručio na pleća 27-godišnjeg Gagarina, običnog momka, koji se rodio i odrastao u Smoljenskoj oblasti, postao za njega mnogo veći test od samog leta u svemir…

Hiljade ljudi se rukovalo sa njim, uključujući englesku kraljicu Elizabetu i Fidela Kastra. Bilo je potrebno posedovati izuzetnu snagu volje da bi se sačuvala čast i dostojanstvo tokom tih trenutaka svetske slave… Bliski prijatelji i saradnici Gagarina jednoglasno su izjavili: „Ovo je još uvek običan čovek, u njegovom ponašanju nema apsolutno ništa posebno…”

Izložba je organizovana na inicijativu Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika u Srbiji, Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine i Srpskog odeljenja Međunarodnog javnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda uz organizacionu podršku Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji i Ruskog doma u Beogradu.

Ulaz je slobodan.

Pošta Srbije predstavila eskluzivno filatelističko izdanje

Na svečanosti koja je održana u PTT muzeju ekskluzivno su predstavljeni i unikatni primerci ovog filatelističkog izdanja, koji će biti uručeni predsednicima Republike Srbije i Ruske Federacije.

filatelisticko izdanje svemir
Ekskluzivno filatelističko izdanje Pošte Srbije

Na markama su heroji – ruski kosmonauti Jurij Gagarin i German Titov, kao i prva i do sada jedina žena kosmonaut koja je samostalno poletela u svemir – Valentina Tereškova.

U PTT muzeju je otvorena i izložba nastala u saradnji sa Ruskim domom na kojoj su prikazane ekskluzivne fotografije Jurija Gagarina koje je obezbedio „Roskosmos“. Deo izložbe čini i filatelistička izložba “Srpska i ruska filatelija o kosmosu” na kojoj su prvi put predstavljene izuzetno vredne i retke poštanske marke sa temom istraživanja kosmosa objavljene u Srbiji i Rusiji, koja je organizovana u saradnji sa Udruženjem „Adligat“.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

španski filmski festival

Novi onlajn filmski ciklus Instituta Servantes

Najtraženiji događaji u vreme pandemije

Koji su to najtraženiji događaji u vreme pandemije