in

[Jubilej] 185 godina organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji

185 godina turizma u sokobanji

Ove godine obeležava se 185 godina organizovanog turizma u Sokobanji. Po nalogu Knjaza, 21. juna 1837. godine, napisan je prvi Srpski vaučer, kojim je zastavnik Lazarević iz Kragujevca upućen na odmor i upotrebu lekovite vode, u Sokobanju.

Ovaj dokument deklariše Sokobanju turističkim mestom sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u našoj zemlji. Originalni dokument čuva se u Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu.

Netaknuta priroda, prekrasni pejzaži, biserna reka Moravica, dva jezera Vrmdžansko i Bovansko, četiri planine, a posebno dominantni Rtanj i šumoviti Ozren, izvanredna klima, više su nego dovoljni razlozi što je Sokobanja od najranije istorije, a danas u vreme visokog stepena zagađenja u urbanim sredinama, jedna od najpopulanih destinacija među ljubiteljima, prirode, dobre zabave, relaksacije i aktivnog odmora.

Pored svega navedenog Sokobanja je destinacija bogate istorije, tradicije i turističko je mesto u Srbiji sa najdužim iskustvom u organizovanom turizmu.

Njene kvalitete prepoznali su drevni narodi koji su boravili na ovim prostorima. Iako poznata od davnina, pravi preporod Sokobanja doživljava u prvoj polovini XIX veka, dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju.

prvi gost vaucer sokobanja 1837
Prvi vaučer: Sokobanja 1837. godine

Na vaučeru stoji sledeće:

Po najvišem odbrenju Njegove Svetlosti najmilostivijeg Gospodara i Knjaza našega, od 4. tekućeg meseca, br. 2080, šalje G. Zastavnika Lazarevića u Banju radi upotrebljavanja tople vode, te vojno-policijska kancelarija preporučuje vašem Blagorodiju da mu nađete dobar i čist stan, i da mu odredite uobičajeno sledovanje, tj. po oke mesa i jednu oku hleba, soli i po jednu sveću na dan. Takođe preporučite ga tamošnjem G. Doktoru Đoki, da mu sredstva koje on za potrebno nađe lečenju njegove bolesti daje.

Pored važne lokalne i nacionalne godišnjice, Sokobanja 21. juna obeležava i Dan opštine. Lokalna samouprava i Turistička organizacija Sokobanja, ovim povodom, organizuju veliki broj dešavanja u centru Sokobanje i Kompleksu otvorenih scena „Vrelo“ koji će trajati dva dana.

Pogledajte program obeležavanja 185 godina organizovanog turizma u Sokobanji

Program podrazumeva, organizovanje dvodnevnog sajma proizvoda, suvenira i vina, veliki broj animatorskih programa, muzičkih događaja u pešačkoj zoni i centralnom gradskom parku, Svečanu sednicu SO Sokobanja u hotelu „Moravica“ na kojoj će biti dodeljene plakete najuspešnijima u oblasti turizma i čak četiri velika muzička događaja na Velikoj sceni MFK „Vrelo“, na kojima će nastupiti gotovo trideset izvođača.

Obeležavanju 185 godina organizovanog turizma u Srbiji i Sokobanji, prisustvovaće veliki broj zvaničnika i gostiju iz naše zemlje i inostranstva.

Informacije i fotografije: Turistička organizacija Sokobanja


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

filmski festival ravno selo

Peti Međunarodni filmski festival Ravno selo od 30. juna do 3. jula

Novi Sad evropska prestonica mira

Novi Sad – Evropska prestonica mira