in

[Jubilej] 185 godina organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji

185 godina turizma u sokobanji

Ove godine obeležava se 185 godina organizovanog turizma u Sokobanji. Po nalogu Knjaza, 21. juna 1837. godine, napisan je prvi Srpski vaučer, kojim je zastavnik Lazarević iz Kragujevca upućen na odmor i upotrebu lekovite vode, u Sokobanju.

Ovaj dokument deklariše Sokobanju turističkim mestom sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u našoj zemlji. Originalni dokument čuva se u Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu.

Netaknuta priroda, prekrasni pejzaži, biserna reka Moravica, dva jezera Vrmdžansko i Bovansko, četiri planine, a posebno dominantni Rtanj i šumoviti Ozren, izvanredna klima, više su nego dovoljni razlozi što je Sokobanja od najranije istorije, a danas u vreme visokog stepena zagađenja u urbanim sredinama, jedna od najpopulanih destinacija među ljubiteljima, prirode, dobre zabave, relaksacije i aktivnog odmora.

Pored svega navedenog Sokobanja je destinacija bogate istorije, tradicije i turističko je mesto u Srbiji sa najdužim iskustvom u organizovanom turizmu.

Njene kvalitete prepoznali su drevni narodi koji su boravili na ovim prostorima. Iako poznata od davnina, pravi preporod Sokobanja doživljava u prvoj polovini XIX veka, dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju.

prvi gost vaucer sokobanja 1837
Prvi vaučer: Sokobanja 1837. godine

Na vaučeru stoji sledeće:

Po najvišem odbrenju Njegove Svetlosti najmilostivijeg Gospodara i Knjaza našega, od 4. tekućeg meseca, br. 2080, šalje G. Zastavnika Lazarevića u Banju radi upotrebljavanja tople vode, te vojno-policijska kancelarija preporučuje vašem Blagorodiju da mu nađete dobar i čist stan, i da mu odredite uobičajeno sledovanje, tj. po oke mesa i jednu oku hleba, soli i po jednu sveću na dan. Takođe preporučite ga tamošnjem G. Doktoru Đoki, da mu sredstva koje on za potrebno nađe lečenju njegove bolesti daje.

Pored važne lokalne i nacionalne godišnjice, Sokobanja 21. juna obeležava i Dan opštine. Lokalna samouprava i Turistička organizacija Sokobanja, ovim povodom, organizuju veliki broj dešavanja u centru Sokobanje i Kompleksu otvorenih scena „Vrelo“ koji će trajati dva dana.

Pogledajte program obeležavanja 185 godina organizovanog turizma u Sokobanji

Program podrazumeva, organizovanje dvodnevnog sajma proizvoda, suvenira i vina, veliki broj animatorskih programa, muzičkih događaja u pešačkoj zoni i centralnom gradskom parku, Svečanu sednicu SO Sokobanja u hotelu „Moravica“ na kojoj će biti dodeljene plakete najuspešnijima u oblasti turizma i čak četiri velika muzička događaja na Velikoj sceni MFK „Vrelo“, na kojima će nastupiti gotovo trideset izvođača.

Obeležavanju 185 godina organizovanog turizma u Srbiji i Sokobanji, prisustvovaće veliki broj zvaničnika i gostiju iz naše zemlje i inostranstva.

Informacije i fotografije: Turistička organizacija Sokobanja


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

homoljski motivi kučevo

Homoljski motivi: Motiv više za dolazak u Kučevo

Novi Sad evropska prestonica mira

Novi Sad – Evropska prestonica mira