in

Prvi međunarodni sajam – “Vinska vizija Otvoreni Balkan”

vinska vizija

Prvi međunarodni sajam vina Vinska vizija (Wine Vision by Open Balkan) biće organizovan od strane partnerskih zemalja, osnivača inicijative Otvoreni Balkan – Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u Beogradu od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu.

Ova manifestacija biće idealna prilika da se proizvođači vina i vinarije iz čitavog regiona predstave najširoj publici i tako obezbede još veću vidljivost na tržištu. Takođe, ovo je i mogućnost da se svi izlagači sretnu, podele svoja iskustva i umreže sa distributerima i predstavnicima komplementarnih industrija.

„Sajam Vinska vizija će na jedinstveni način ukrstiti vinske puteve Balkana i okupiti najbolje proizvođače vina u regionu, a biće organizovan pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan“, najavili su iz Beogradskog sajma.

Cilj sajma je da proslavi vrhunsko umeće majstora u proizvodnji najboljih vina i promoviše jedinstveni spoj ukusa i mirisa koji predstavljaju kako duh samog Balkana, njegovu geografiju i bogatstvo sorti, tako mentalitet onih koji na poseban način uživaju u vinima ovog i drugih podneblja.

Osmišljen je bogat program koji uključuje sajamsko takmičenje Open Balkan Wine Trophy 2022, stručne skupove različitih formata, masterklasove, razgovore o potencijalima vinske industrije na Balkanu, mogućnostima za pojačano učešće na svetskim tržištima, kao i B2B susrete na kojima će proizvođačima biti pružena prilika da prošire poslovanje, uspostave nove i ojačaju postojeće poslovne kontakte.

Kao prestonica najboljih vina tokom trajanja ovog sajma, Beograd će okupiti najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere i trgovce vinom, kao i izlagače iz najpoznatijih evropskih i svetskih vinarija. Tu će biti i distributeri i trgovci vinom iz celog sveta.

Proizvodnja grožđa i vina u brojkama

Zajednički nastup regiona u izvoznim poslovima na „treća tržišta“, međusobna saradnja i ulaganja u nove proizvodne pogone, mogli bi dodatno da pozicioniraju Srbiju, i ostale članice inicijative Otvoreni Balkan, na svetskoj mapi vinskih tura.

  • U Srbiji je 20.113 hektara pod vinovom lozom u 77 vinogorja
  • Srbija godišnje proizvede oko 160.000 tona grožđa. Proizvodnjom grožđa se bavi oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava. Od tog broja, njih 47.120 je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede.
  • Tokom 2021. godine u Srbiji je poslovalo 430 proizvođača registrovanih za proizvodnju vina koja se stavljaju u promet. Ukupno su proizveli 30 miliona litara vina.
  • Vino se izvozi u vrednosti od 16,8 miliona evra, dok je uvoz 34 miliona evra.
  • Prosečna starost vodećih vinograda u Srbiji je između 10 i 19 godina.

Srbija je i tokom 2021. godine najveći obim trgovine vinom, isključujući aromatizovano vino, kao i proteklih godina, ostvarila razmenom u okviru regiona jugoistočne Evrope – CEFTA tržište, pri čemu je i dalje veoma izražen uvoz sa ovog tržišta – preko 50 odsto ukupnog uvoza vina.

Izvor: Privredna komora Srbije


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Sajam Dunava i Golubački kotlić

Sajam Dunava od 29. do 31. jula u Golupcu

festival telesne muzike

Uskoro: Prvi festival telesne muzike u Srbiji i regionu