in

U Nišu održan 13. Turistički forum Srbije

Turistički forum

Povodom Svetskog dana turizma koji se obeležava 27. septembra, Turistička organizacija Srbije je i ove godine organizovala Turistički forum Srbije, od 26. do 28. septembra u Nišu.

Forum je okupio veliki broj lokalnih turističkih organizacija i predstavnike turističke privrede iz cele Srbije koji su imali priliku da slušaju i učestvuju u predavanjima renomiranih stručnjaka o najaktuelnijim temama.

Ivan Poltoracki je predstavio značajne i zanimljive podatke u predavanju pod nazivom „Pozicija Srbije kao turističke destinacije u regionu i svetski trendovi u turizmu“. Kristian Pinter govorio je na temu „Experience Serbia: Otkrivanje potencijala destinacija kroz digitalni marketing“. Na primerima događaja koji se održavaju u Novom Sadu (Evropska prestonica kulture i Kaleidoskop kulture koji je u toku) Nemanja Milenković iz Fondacije 021 predstavio je svoja razmišljanja na temu „Mora li destinacija da bude brend?“. Siniša Mitrović iz Centra za cirkularnu ekonomiju PKS govorio je o održivom razvoju i zelenim investicijama u turizmu.  

Vladan Vešković iz Udruženja banjskih i klimatskih mesta Srbije, najavio je Balkan Spa Summit, koji će se šesti put održati od 10. do 12. oktobra 2023. godine u Beogradu, u hotelu Zira.

Svečano otvaranje Turističkog foruma upriličeno je u velikoj sali hotela „Tami residence“ u Nišu uz prisustvo velikog broja gostiju i medija. Tom prilikom su se prisutnima obratili Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, Husein Memić, Ministar turizma i omladine, Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine i Adriana Anastasov, gradska većnica za turizam grada Niša.  

Na otvaranju foruma, direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović je poželela srećan Svetski dan turizma i dobrodošlicu gostima ističući značajne rezultate koje je turizam Srbije ostvario u prethodnoj godini i prvom delu tekuće godine, a postavljajući Srbiju na prvo mesto u Evropi kao turističke destinacije koja se najbrže oporavila. Direktorka TOS-a je iznela da su takvi rezultati produkt zajedničkog rada celokupne turističke privrede Srbije, ali ujedno skrenula pažnju da odlični razultati zahtevaju mnogo pažnje i dodatnog ulaganja uz praćenje svetskih trendova u budućnosti, kako bi opravdali i nastavili uspešno da razvijamo Srbiju kao turističku destinaciju.  

„U prvih sedam meseci već vidimo da će ovo biti nova rekordna godina za srpski turizam, s obzirom na to da imamo za 13% više dolazaka i za 16% više noćenja nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna. Turizam je uvek pod uticajem različitih faktora koji nisu zanemarljivi, na prvom mestu to su ekonomski faktori, zatim rat između Ukrajine i Rusije i ono što je tema Svetskog dana turizma, globalno zagrevanje i klimatske promene koje imaju direktan uticaj na turizam.“ – izjavila je ovom prilikom Marija Labović.

Niš – domaćin 13. Turističkog foruma

Tokom tri dana trajanja Foruma, Turistička organizacija Niš organizovala je i prateće aktivnosti kako bi predstavila Niš kao atraktivnu turističku destinaciju. Organizator i učesnici su proslavili Svetski dan turizma na arheološkom nalazištu Medijana, uživajući u antičkim mozaicima i skulpturama u pratnji Vokalnog sastava Konstantin i kvarteta Niškog simfonijskog orkestra.

turisticki forum nis 2023

Na Facebook stranici Events in Serbia – manifestacije u Srbiji objavljene su fotografije sa Turističkog foruma.

Organizovane su turističke ture obilaska najvažnijih istorijskih lokaliteta, pešačka tura kroz centar grada i „Radisson Hotel Park“ koji će uskoro obogatiti ponudu grada sa novim atraktivnim smeštajem.

Učesnici Turističkog foruma i mediji imali su priliku da posete Sićevačku klisuru, Nišku Banju, arheološko nalazište Medijana, Nišku tvrđavu, Muzej Nišville, Kazandžijsko sokače, Ćele kulu, crkvu Svetog Pantelejmona, Čegar..

Poslednjeg dana priređena je promocija adrenalin turizma, domaće radinosti i gastronomije u Vizitorskom centru Cerjanska pećina. Učesnici koji su se odlučili da uz adekvatnu opremu i u pratnji vodiča uđu u Cerjansku pećinu imaju samo reči oduševljenja za ovaj izuzetan prirodni lokalitet.


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Belgrade Restaurant Show

[Nezaboravna gastronomska avantura] Počinje Belgrade Restaurant Show

Oplenačka berba grožđa

Veliki jubilej: 60. Oplenačka berba grožđa