in

Turneja Slobodne zone kroz više od 50 gradova i opština u Srbiji

Turneja Slobodne zone

Tradicionalna, prolećna filmska Turneja Slobodne zone, koja će besplatno predstaviti sedam najzapaženijih ostvarenja sa prošlogodišnjeg festivala, uključujući i dobitnika Srebrnog lava u Veneciji, „Zlo ne postoji“, i Srebrnog medveda u Berlinu, „Crveno nebo“, obići će do kraja juna preko 50 mesta u Srbiji.

Program je počeo 18. marta projekcijama u Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo i Biblioteci „Sarvaš Gabor“ u Adi, a posetiće i ovogodišnju nacionalnu prestonicu kulture Užice, zatim Zaječar, Guču, Zrenjanin, Kučevo, Bor, Lazarevac, Rumu, Ivanjicu, Požarevac, Kanjižu, Brus, Jagodinu, Kraljevo i mnoga druga mesta. Prvi put ove godine u kalendaru turneje naći će se i Vlasotince.

Turneja Slobodne zone jedan je od najobimnijih poduhvata decentralizacije filmskog sadržaja u našoj zemlji, sa ciljem stvaranja i negovanja filmske publike van velikih kulturnih centara.

Ta misija traje skoro od samog nastanka festivala – koji se svakog novembra održava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – kako bi deo glavnog programa stigao i pred gledaoce u manjim sredinama i pružio im užitak gledanja pokretnih slika na velikom platnu.

Koji filmovi se prikazuju na turneji Slobodne zone

Ove godine na repertoaru turneje je sedam filmova, među kojima i osvajač Srebrnog lava – Velike nagrade žirija u Veneciji, „Zlo ne postoji“ Rjusukea Hamagučija, kojim je i otvoren 19. Festival Slobodna zona u rasprodatoj Velikoj sali MTS dvorane. Film prati oca i ćerku iz jednog seoceta nedaleko od Tokija čiji životi bivaju uzdrmani odlukom velike firme da usred okolne šume izgradi luksuzni kamp.

Novo ostvarenje uglednog nemačkog autora Kristijana Pecolda, „Crveno nebo“, nagrađeno je Srebrnim medvedom – Velikom nagradom žirija u Berlinu i Zlatnim tornjem na Paliću. Reč je o komediji-melodrami koja prati četvoro mladih ljudi u jednom letnjikovcu na Baltičkom moru.

Na programu su i neki od nagrađenih filmova 19. Slobodne zone.

Posebno priznanje u Međunarodnoj selekciji pripalo je ostvarenju „Neizbrisiva sećanja“ Maite Alberdi, o starijem bračnom paru iz Čilea koji se, uz nežnost i smisao za humor, bori sa Alchajmerovom bolešću.Film je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarac i nagrađen je Gojom (španski Oskar) za najbolje iberoameričko ostvarenje.

„Rana oklevanja“ turskog autora Selmana Nadžara dobio je nagradu Human Rights u okviru selekcije Horizonti Balkana. U glavnoj ulozi je mlada žena advokat koja se suočava sa moralnim dilemama, prinuđena da donese teške odluke sa potencijalnim posledicama i po druge ljude.

Najbolji film selekcije Prva dva koraka, „Sokolovo jezero“ Šarlot le Bon, priča je o stidljivom tinejdžeru koji na raspustu upoznaje stariju neustrašivu devojčicu, zbog koje će biti spreman da prevaziđe svoje najgore strahove.

Publika će imati prilike i da se upozna sa fascinantnim životom ikone američke folk muzike Džoan Baez u dokumentarcu „Džoan Baez: Ja sam buka“, kao i sa dosad neviđenim prizorima iz života holandskog stanovništva s početka 20. veka u filmu „Draga Fiona“.

Pogledajte više informacija o svim mestima i rasporedu projekcija Turneja Slobodne zone 2024.

Naredni festival Slobodna zona održaće se od 5. do 10. novembra 2024. godine.

Naslovna fotografija: slobodnazona.rs


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kontakt konferencija

[Najava] Kontakt konferencija – veliki regionalni događaj muzičke industrije

Beo Hiking Fest

Beo Hiking Fest – prvi sajam planinarenja na Balkanu