in

Turneja Slobodne zone kroz 50 gradova i opština u Srbiji

turneja slobodne zone

Turneja Slobodne zone je simbolični nastavak filmskog festivala “Slobodna zona” u manjim gradovima Srbije.

Najbolji fimovi po izboru publike i selektora festivala, sa poslednjeg izdanja Festivala Slobodna zona održanog u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i online, biće prikazani i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima.

Turneja Slobodne zone je organizovana od marta do juna u više od 50 gradova i mesta u Srbiji. Zahvaljujući novim saradnjama u mnogim mestima u Srbiji filmovi sa Festivala će se igrati po prvi put.

Svi filmovi na turneji su besplatni.

Koji filmovi se prikazuju na turneji Slobodne zone

Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda čak devet filmova među kojima će se naći pobednik prošlogodišnje Slobodne zone, film Profesor Bahman i njegovi časovi, ozbiljan dokumentarac o strpljivom profesoru iz malog grada Nemačke.

Jedan od najgledanijih filmova 17. Zone Najlepši dečak na svetu koji donosi priču o Bjornu Andresenu koga Lukino Viskonti bira da glumi Tađa u njegovom filmu Smrt u Veneciji i proglašava ga personifikacijom lepote, biće na turneji prikazan i širom Srbije.

Publika će imati priliku da bolje upozna Gretu Turnberg kroz film Ja sam Greta, trenutno najpoznatiju ekološku aktivistkinju koja zna o klimatskim promenama više od 97% svetskih političara.
Zatim, lice i naličje frilensera koji zarađujući pružajuću usluge na Uberu, Amazonu i drugim velikim platfomrama.

Zabavi je došao kraj je savremeni dokumentarac koji se bavi nepostojećim radničkim pravima.

Kroz svedočenja izraelskih vojnika, novi dogumentarac Avija Mogbrabija, donosi priču o okupaciji palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Mograbi od istorijskih činjenica konstruiše ironični priručnik kako okupirati tuđu teritoriju na više o 50 godina u filmu Prve 54 godine: skraćeni priručnik za vojnu okupaciju.

Igrani film Bez kanjanja donosi priču o vojnicima. Sada su u pitanju holandski vojnici na mirovnoj misiji na Bliskom Istoku, čije će živote zauvek promeniti susret sa lokalnim dečakom čiju su kozu slučajno ubili.

Na repertoaru je i dokumentarac Fejt i Branko, film koji govori o braku dvoje muzičara, Fejt koja iz Engleske putuje u Srbiju da upozna romsku muziku i Branka, violinistu romskog porekla u kojeg se zaljubljuje.

U okviru Turneje mlađa publika (14+), ali i starija, moći će da pogleda filmove Prvi sneg, igrani finski film o 13-godišnjem Irancu čija porodica čeka azil u Finskoj, i Moj tata hot dog, film o ćerki koja je svom ocu podrška na putu promene karijere na koji je krenuo. Dok ga svi osuđuju, ona ga podržava u ostvarenju snova, i veruje da će on postati glumac. Ponudom filmova za mlađu publiku motivišu se partneri da u saradnji sa lokalnim školama organizuju projekcije za srednjoškolce.

Svi filmovi na turneji su besplatni.

Naredni festival Slobodna zona održaće se od 3. do 9. novembra 2022. godine.

Preuzmite Program turneje po gradovima.

Naslovna fotografija: slobodnazona.rs


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

sterijino pozorje

[Program] Sve je spremno za 67. Sterijino pozorje

Uzakrota travel summit

Konferencija Uzakrota Summit Balkans 2022 održana u Beogradu