in

Proleće 2021: Turističke šetnje Beogradom

turističke šetnje Beogradom

Tematske turističke šetnje Beogradom sa profesionalnim vodičem sa licencom, kao i svake godine, aktuelne su od prvih dana proleća.

Beogradske priče su zajednička inicijativa grupe iskusnih, licenciranih vodiča. Osmislili su nesvakidašnje obilaske grada sa idejom da prestonicu predstave na drugačiji način.

Različite ture nude različite istorijske podatke, zanimljivosti, legende, trivije… Tako Ljubavna šetnja Beogradom donosi ljubavne priče poznatih i manje poznatih ličnosti. Može se saznati ko su bili beogradski Romeo i Julija, koju ženu je Ivo Andrić strpljivo čekao punih 30 godina, koliko velikih ljubavi je imao Branislav Nušić, i koje su bile poslednje reči Miloša Crnjanskog.

Turističke šetnje Beogradom: Šetnja kroz Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan

U okviru ture Ulica kralja Petra – istorija grada u 1000 koraka može se čuti interesantna priča o ulici koja je bila središte dešavanja u starom Beogradu. U ulici kralja Petra je otvorena prva knjižara u Beogradu, baš kao i prva apoteka, prvi hotel i prva pošta. U najvažnijoj trgovačkoj ulici nalazio se i moderni Robni magazin, takođe prvi u prestonici. Zanimljivo je i da je ova strma ulica bila prva u gradu koja je popločana kockom (kocka je zamenila tursku kaldrmu).

U okviru šetnje nazvane Kuda ćemo večeras? obilaze se toponimi važni za istoriju zabave u Beogradu. Reč je o zabavi u Beogradu do Drugog svetskog rata, a posetioci ture mogu čuti priče o prvoj bioskopskoj projekciji u gradu, o važnim kafanama, noćnim zabavama, o gostovanju plesačice Džozefine Bejker u Beogradu, kao i o cirkusima koji su bili posebna atrakcija.

Obilazak Tajne starog Zemuna stavlja akcenat na istorijski razvoj Zemuna i priče o arhitekturi starog jezgra Zemuna, o poznatim porodicama i pojedincima koji su živeli u njemu, a šetnja Beograd u Velikom ratu donosi priče iz Prvog svetskog rata.

Šetnja kroz Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan donosi jedinstvenu priču o tome kako je stvarano jedno od navećih utvrđenja na Dunavu, dok Šetnja Antičkim Singidnumom nas vraća daleko u prošlost, u same početke nastanka Beograda, i priča o tome kako je naš grad izgledao u doba Rimljana.

Turističke šetnje Beogradom: Antički SIngidunum

Turističke šetnje Beogradom moguće se petkom, subotom i nedeljom

Napomena: Pored navedenih, u planu su i novi obilasci, a dolaziće i do izmene rasporeda i satnica, te je o svemu navedenom potrebno informisati se unapred na brojeve telefona koji su istaknuti pored naziva svake od šetnji.

Petak

17.00h Zadužbinari plemeniti ljudi velikog srca – informacije i rezervacije: 063/7741-181

Subota

10.30h Šetnja Antičkim Singidnumom, priča o Beogradu u doba Rimljana -informacije i rezervacije: 063/8948602

10.30h Beograd u Velikom ratu – informacije i rezervacije: 063/270778

11.00h Ljubavna šetnja Beogradom – informacije i rezervacije: 063/7741-181

14.00h „Kuda ćemo večeras?” – istorijat zabave u Beogradu do II svetskog rata – informacije i rezervacije: 063/7741-181

15.00h Zemun – opština ili grad – informacije i rezervacije: 060/7205844

Nedelja

10.30h Beogradska tvrđava i park Kalemegdan – informacije i rezervacije: 063/8948602

11.00h Dame, od mnogih hrabrosti stvorene – priča o znamenitim ženama – informacije i rezervacije: 063/7741-181

12.00h Tajne starog Zemuna – informacije i rezervacije: 060/7205844

14.00h Ulica kralja Petra – istorija grada u 1000 koraka – informacije i rezervacije: 063/7741-181

Turističke šetnje Beogradom – info

Trajanje svih obilazaka je dva, ili dva i po sata. Sve ture su pešačke i poštuju se mere zaštite zbog aktuelne epidemiološke situacije. Za sve ture je neophodna prethodna najava telefonom. Minimum osoba za realizaciju programa je pet. Cena: 700 dinara.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

clean&safe sertifikat

Završena prva faza projekta”Čisto&Sigurno”

Voz Nostalgija

Nostalgija vozi po letnjem redu vožnje