in

Srbija (konačno) u Michelin vodiču

restorani u michelin vodiču

Danas je objavljeno da je Michelin vodič uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju, čime se odaje priznanje lokalnoj kulinarskoj sceni i naglašava kvalitet i raznolikost gastronomske ponude naše zemlje.

U Michelin vodiču se našlo ukupno 14 prestoničkih restorana, od kojih Iva New Balkan Cusine nosi oznaku „Bib Gourmand“. „Bib Gourmand“ oznaku zaslužuju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

Prema uobičajenoj praksi u svim Michelin destinacijama, odabir restorana u Beogradu obavili su anonimni i nezavisni inspektori, a restorani su vrednovani u skladu sa opštim i ujednačenim kriterijumima Michelin vodiča.

Zadatak inspektora je odabir i preporuka  najboljih restorana na svim destinacijama koje su u Michelin-ovoj selekciji.

Gwendal Poullenne, internacionalni direktor MICHELIN Vodiča, povodom ulaska Srbije u Michelin porodicu, izjavljuje: „Ovim izborom Beograd postaje odabir Michelin-a, što će ubuduće doprineti njegovoj reputaciji kao preporučene destinacije za bogata i raznovrsna gastronomska iskustva. Protekle dve godine bile su teške za ugostiteljski i turistički biznis, a ova prva selekcija Beograda je ujedno i prvi korak ka jačanju lokalne industrije, zato što je potencijal ovde prisutan, sa mladim talentima koji su spremni da zablistaju. Novootkriveni dinamizam i važnost gastronomije za stanovnike Beograda rezultiraju srdačnim i obuhvatnim gastronomskim iskustvima u restoranima, koja želimo da delimo sa našim čitaocima i mi se  radujemo daljem napretku.“

Turistička organizacija Srbije sa velikim zadovoljstvom pozdravlja pozicioniranje Srbije kao gastronomske destinacije na međunarodnoj sceni i ističe njegov značaj za srpski turizam. „Ulazak Srbije na Michelin svetsku gastronomsku mapu potvrđuje kvalitet naše ugostiteljske ponude, koja se na ovaj način izjednačava sa najboljim svetskim gastronomskim destinacijama. Ovo je značajno ne samo za restorane koji u ovoj prvoj selekciji dobijaju Michelin oznake, već i za celokupnu ugostiteljsku privredu kao podsticaj daljem podizanju kvaliteta u cilju dostizanja visokih standarda i prepoznatljivosti na međunarodnoj sceni. Ulazak u Michelin vodič doprinosi podizanju vidljivosti destinacije, a u promotivnom smislu obezbeđuje dodatnu medijsku pažnju i veći broj poseta turista“, kaže mr Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Beogradski restorani u Michelin vodiču:

 1. Iva New Balkan Cuisine
 2. Salon 1905,
 3. Gušti mora,
 4. JaM,
 5. Enso,
 6. Homa,
 7. Magellan,
 8. The Square,
 9. Legat 1903,
 10. Ebisu,
 11. Comunale Cafè e Cucina,
 12. Mezestoran Dvorište,
 13. Langouste,
 14. Bela Reka.

Restoran Bela Reka je posebno prepoznat zbog svoje posvećenosti održivom razvoju i činjenice da su sastojci koji se koriste za pripremu hrane u ovom restoranu potpuno organski i dolaze sa Homoljskih planina.

Još uvek bez Michelin zvezdica

Nažalost, u ovom trenutku ni jedan od navedenih restorana nije dobio Michelin zvezdicu.

Jedna zvezdica označava prvoklasnu hranu, vrednu zaustavljanja tokom putovanja.

Dve zvezdice označavaju izvanrednu hranu zbog koje se skreće sa puta.

Tri zvezdice su rezervisane za restorane zbog kojih se planira zasebno putovanje.

Prvi Michelin vodič objavljen je davne 1900. godine i sadržao je i uputstvo za zamenu gume na automobilu. Razlog za to je što je Michelin, firma za proizvodnju automobilskih guma u vreme kada je u Francuskoj bilo oko 300 automobila želela da podstakne novi vid drumskog putovanja. Smatrali su, i bili u pravu, da to mogu učiniti preko gastronomije.

Ovaj koncept vodiča, pa i Michelin zvezdice su postale standard u ugostiteljstvu i odolele su svim dosadašnjim krizama, pa i ovoj koju živimo.

Izvor: Turistička organizacija Srbije

Naslovna fotografija: Facebook stranica Restoran Bela Reka


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

edukacije zaposlenih u turizmu

Završnica programa ,,Edukacije zaposlenih u turizmu“

izbor za najbolje selo unwto

Mokra Gora proglašena za jedno od najboljih turističkih sela na svetu u 2021.