in

[Najava] 66. Međunarodni Sajam knjiga pod sloganom Živele knjige

Sajam knjiga

Međunarodni beogradski sajam knjiga će se održati od 21. do 29. oktobra 2023. godine na Beogradskom sajmu.

Ovogodišnji Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan na uobičajenom izložbenom prostoru Beogradskog sajma, u halama 1, 1A, 2A i 4. Brojnim posetiocima predstaviće se oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Na prvoj konferenciji za medije povodom manifestacije predstavnicima medija obratili su se organizatori i počasni gosti.

Akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, istakao je da je Sajam knjiga jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji. Veliko interesovanje publike i izlagača prisutno je i ove godine, uprkos katastrofičnim pričama o sudbini književnosti pod sajamskim kupolama. Očekuje se velika poseta ljubitelja književnosti jer elektronika ipak neće moći da zameni knjigu, uprkos svemu.

Ljiljana Šoškić, koordinator projekta Međunarodnog sajma knjiga naglasila je da se radi o manifestaciji od velikog značaja za kulturu, najreprezentativnijem događaju u ovoj sferi kulture. Beogradski sajam ima dugu tradiciju i u tehničkoj organizaciji ove važne priredbe. Ove godine Sajam knjiga produžen je za jedan dan a odvijaće se i bogat prateći program u salama za programe. U istom terminu biće i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Sanja Milić, umetnički direktor Međunarodnog beogradskog sajma knjiga najavila je izuzetno bogat program, a domaći izdavači kao i svake godine predstaviće nova izdanja na štandovima i u programskim salama.

Sajam knjiga je tradicionalno mesto za razmenu mišljenja svih profesija okupljenih oko knjiga i izdavaštva. Ove godine na Sajmu će gosti biti velike zvezde pisci kao što su Etgar Keret, Žoao Tordo, Sajmon Sibag Montefjore, Kejt Mos i još mnogo sjajnih autora iz Evrope i sveta.Programi neće zaobići razgovore povodom jubileja i prisećanja na važna dela i danas aktuelnih velikih pisaca poput Domanovića ili Kafke.

Zemlja počasni gost – Francuska

Stanislas Pjere, savetnik za kulturu u ambasadi Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji izrazio je zahvalnost za priliku da Francuska bude počasni gost, uz zahvalnost organizatorima. Francuska je već bila počasni gost 2004. godine, a sada će ponovo predstaviti savremenu misao i svoju književnost, na štandu u hali 2.

Biće zastupljeni svi književni žanrovi, baš kao na sajmu knjiga u Parizu, gde su i forme poput stripova bile izuzetno zapažene. Pripremaju programe na štandu, potpisivanja knjiga, prodaju knjiga na francuskom jeziku i druženja sa medijima.

Organizovaće se profesionalni susreti i konferencija o autorskim pravima, na zahtev srpskih izdavača.

Povodom ove najznačajnije kulturne manifestacije u regionu Francuska dovodi veliku delegaciju pisaca, među kojima su poznati romansijeri, dramaturzi, scenaristi. Francuski štand pružiće gostoprimstvo svima koji žele da osete atmosferu Pariskih kafe-knjižara ili parkova, gde će moći da upoznaju mnoge predstavnike savremene francuske misli.

Na Sajmu knjiga biće upriličeni razgovori sa francuskim i srpskim piscima, izdavačima i prevodiocima i potpisivanje knjiga (obezbeđen je prevod), susreti sa predstavnicima medija, radionice, kvizevi, predstave, čitanja, ilustracije – za decu i mlade, prodaja knjiga na francuskom jeziku, prodaja prevoda sa francuskog na srpski, stručni susreti iz oblasti izdavaštva i prevođenja, razgovori o arheologiji, istoriji, psihologiji, sportu, modi, upisi na kurseve francuskog jezika (besplatna provera nivoa znanja),  studentski sajam – informacije o pogodnostima studiranja u Francuskoj, kao i predstavljanje aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji.

Najpoznatiji srpskoj čitalačkoj, ali i pozorišnoj publici je Erik Emanuel Šmit koga ljubitelji pozorišta vole zbog njegove drame Zagonetne varijacije, Mali bračni zločini, Posetilac, Da krenemo ispočetka. Šmit će predstaviti svoj roman Drugi život Adolfa H. kao i dve knjige za najmlađe – Sebično slonče i ostrvo slobode. Sa njim dolazi i Pjer Asulin – obojica su članovi čuvene Akademije Gonkur, koja svake godine dodeljuje najprestižniju književnu nagradu u Francuskoj.

Svoj novoprevedeni roman predstaviće visoko nagrađivan pisac Matijas Enar (Godišnja gozba Grobarskog bratstva), koji je pozvan da otvori sajam. Žan Kristof Buison, novinar Figaro magazina i istoričar, vodiće sa piscem Patrikom Besonom razgovor o tome kako je Srbija viđena u Francuskoj nekada i danas.

Tu su i druga značajna imena, koje svakako treba upoznati – Katrini Kise, koja će govoriti o Definiciji sreće, Florans Noavil, autorka biografije Milana Kundere, putopisac Žan-Fransoa Galtu, koji će predstaviti svoje Putešestvije kroz zemlju koje više nema (Jugoslaviju).

Među zvanicama su i svetski priznati ekonomisti Toma Piketi, autor čuvene knjige Kapital u XXI veku, koji će u Kulturnom centru Beograda održati predavanje na temu Kratka istorija jednakosti, kao i Žilija Kaže, njegova supruga, koja će na Ekonomskom fakultetu govoriti o tome kako danas sačuvati medije. Pored toga, planiran je i seminar sa Piketijem na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Piketi i Kaže imaće otvorenu konferenciju za medije na štandu Francuske, na sajmu.

U razgovorima sa ljubiteljima stripa i književnosti za mlade učestvovaće Toni Valente, vodeći francuski autor mangi, koji će razgovarati sa fanovima o svom čuvenom Radiantu, Florans Obri, koja piše o značaju zaštite životinja i drugim osetljivim temama (Crni Titan je romansirana istinita priča o tužnoj sudbini jednog kita), Feliks Le Bar, autor muzičkih bajki – Pepeljuga, Mačak u čizmama, Aladin… Dolazi i veoma popularna Kristel Petikolen, koja se bavi psihološkim problemima ljudi, posebno roditelja i dece, sa naročitim osvrtom na probleme onih koji previše razmišljaju, te će govoriti o načinima izlaska iz tog vrtloga.

sajam knjiga francuska
Sajam knjiga 2023 – počasni gost Francuska

Biće obeležen jubilej Malog Princa – 80 godina od objavljivanja, a planiran je i razgovor o Milanu Kunderi i Danilu Kišu. Nezaobilazna je i Koko Šanel, o kojoj će govoriti Izabel Fimejer, koja u Francuskoj važi za jednu od najboljih poznavalaca života ove čuvene modne kreatorke.

Jedan segment programa na štandu biće posvećen sportu – u perspektivi Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. Daniel Rošfor napisao je knjigu o jugoslovenskoj teniserki Moniki Seleš, čiju je blistavu karijeru zaustavio napadač koji je usred meča nasrnuo na nju nožem, pre tačno 30 godina. Patrik Beson napisao je knjigu o Novaku Đokoviću, A Pjer Asulin, o francuskom plivaču Alfredu Nakašu, čiji nadimak Plivač iz Aušvica ukazuje na njegovo deportovanje u logor, odakle je uspeo da izađe zahvaljujući snazi svog sportskog duha.

Izdavaštvo kao javni interes biće tema celodnevne konferencije koja će biti održana na sajmu u ponedeljak, 23. oktobra i u okviru nje vodiće se razgovori o pirateriji u izdavaštvu, autorskim pravima, veštačkoj inteligenciji i mogućnostima jačanja saradnje između Francuske i Srbije u oblasti izdavaštva. U razmeni iskustava učestvovaće predstavnici najznačajnijih francuskih institucija iz domena knjige: Francuski nacionalni centar za knjigu (CNL), Biro za francusko izdavaštvo u inostranstvu (BIEF), Udruženja izdavača, Regulatorno telo za audiovizuelnu i digitalnu komunikaciju (ARCOM)…

Još jedan celodnevni događaj biće priređen na francuskom štandu u petak 27. oktobra – predstavljanje francuskih univerziteta koje će privući mnoge mlade koji žele da idu na postdiplomske studije u Francusku. Kako pomoći Francuzima da nauče srpski, kako naučiti francuski? I o tome će biti reči kroz predstavljanje kurseva, kao i novih udžbenika.

Partnerstvo između BIEF-a i DELFI knjižara, francuskih i srpskih izdavača, omogućiće da se na štandu izlažu i prodaju knjige na francuskom, ali i prevodi sa francuskog na srpski, od kojih su mnogi objavljeni uz podršku francuske vlade. Maštovite dečje knjige, stripovi, romani, monografije… Osim toga, na štandu Francuske biće dostupni naslovi izdavačke kuće Noir sur blanc, koja je značajan partner ove manifestacije, a koja objavljuje prevode srpskih i istočnoevropskih pisaca na francuski jezik.

Dolazak na sajam najavili su mnogi francuski izdavači sa svojim piscima kako bi se upoznali sa srpskim kolegama, a Sajam će posetiti i predstavnici francuskih regiona i mnogih kulturnih ustanova. Pored događanja na štandu, planiran je prateći program i u ustanovama kulture – gostovanje Danijela Rošfora i Pjera Asulina u Novom Sadu, razgovor sa Erikom Emanuelom Šmitom u pozorištu Madlenianum, susreti sa gostima u knjižarama i bibliotekama… Mnogi srpski pisci prevodioci govoriće u okviru programa, učestvovati u razgovorima a biće i predstavljena dela Gorana Milašinovića (Slučaj Vinča), Zorana Radivojevića (Esej o Malom Princu) i Gorana Markovića (Beogradski trio).

Program gostovanja pisaca Francuski institut u Srbiji organizuje u saradnji sa srpskim i francuskim izdavačkim kućama (Akademska knjiga, Arhipelag, Besna kobila, Clio, Čigoja, Kreativni centar, Laguna, Najkula, RTS izdavaštvo, Plan B, Prometej, Odiseja, Sumatra, System comics, Vulkan, Zavod za udžbenike…), kao i sa mnogim kulturnim i univerzitetskim ustanovama.

Detaljan program nastupa Francuske, počasnog gosta sajma dostupan je na linku: https://www.institutfrancais.rs/doc/SDL-Programme-A4.pdf

Sajam knjiga 2023 – Radno vreme

21 – 22. oktobar 10:00 – 21:00
23 – 26. oktobar 10:00 – 20:00
27 – 29. oktobar 10:00 – 21:00

Sajam knjiga 2023 – Ulaznice

pojedinačna ulaznica 350 RSD
grupna ulaznica * 250 RSD
parking (po satu) 150 RSD

Na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, Školski dan biće u četvrtak, 26. oktobra.

Izvor: Press Međunarodnog beogradskog sajma knjiga


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Regional Scrum Gathering

Regional Scrum Gathering Balkans 2023: Agile i IT lideri na najvećoj agilnoj konferenciji na Balkanu

Beogradski džez festival

39. Beogradski džez festival od 24. do 29. oktobra