in

Mesec dana umetnosti: Počinje Kaleidoskop kulture

kaleidoskop kulture

Najznačajnija umetnička smotra u ovom delu Evrope, šesti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu, od 7. septembra do 15. oktobra predstaviće najveća svetska umetnička imena, velikane srpske kulture i mlade stvaraoce u usponu, u najvažnijim prostornim legatima Evropske prestonice kulture – Distriktu i mreži kulturnih stanica.

Tokom pet nedelja i kroz pet vrsta umetnosti, više od 1000 umetnika i umetnica slaviće 40 dana kulture zajedništva i odgovoriti na umetnički koncept „Neraskidive veze“. 

„Od mnoštva događaja do evropski prepoznatljivog programskog koncepta, ove godine i umetničke poruke „neraskidive veze“ Kaleidoskop je po mnogo čemu u kulturi Srbije i regiona prvi, jedinstven i drugačiji. Ako neko i pomisli da je to pretenciozno, onda to može da zahvali samo umetnicima i publici koji su ga kroz redovne evaluacije tako razvijali. Ako smo mi verovali njima, vi možete činjenicama ili novom dolasku na njega.“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.  

Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture predstaviće Ginisovog rekordera i jednog od najpopularnijih pijanista sveta, Petera Bencea uz Vojvođanski simfonijski orkestar na Korzu, 7. septembra i premijeru multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ u Distriktu 8. septembra, uz još dva izvođenja 9. i 10. septembra, koji kroz pet vrsta umetnosti, spaja više od 300 umetnika, praveći osvrt na sto godina Distrikta, tragom najznačajnijih umetničkih i društveno važnih događaja 20. i 21. veka.  

„Ja sam ovde ispred Gimnazije „Laza Kostić“ kao nastavnica scenskih umetnosti. Mi učenike učimo kako da pišu projekte jer je nas Evropska prestonica kulture naučila kako to da radimo pa sada mi to njih učimo. Pored toga,  ja stalno govorim ako je Sterijino pozorje zatvaranje pozorišne sezone onda je nekako, po mom mišljenju, Kaleidoskop kulture nešto što počinje da bude otvaranje umetničke sezone. Nama je to jako važno.“, rekla je rediteljka predstave „Nekršteni dani“, Sonja Leštar. 

Dobitnik Gremija i jedan od najpopularnijih džez muzičara, Džejson Majls, svetski virtuoz Stefan Milenković, najznačajnija domaća i regionalna imena književnosti Matija Bećković, Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Jasminka Petrović, ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade, Danica Vukićević, zatim dobitnik Prickerove nagrade, Nobelovog pandana u arhitekturi, Alehandro Aravena, renomirani dizajneri Goran Edi Tadić i Slavimir Stojanović Futro, jedan od najznačajnijih mladih slikara, Aleksandar Bajunović, samo su neki od imena koji će ove godine biti deo Kaleidoskopa kulture.  

Kaleidoskop kulture 2023

Uz najznačajnija imena, publika će imati prilike da vidi do sada neviđene umetničke postavke, kao što je prva multimedijalna izložba o industrijskom nasleđu pod nazivom „Duh mesta“, zatim izložba koja će po prvi put, na jednom mestu, i u tom obimu, predstaviti dela velikana srpske umetnosti među kojima su – Petar Lubarda, Milena Pavlović Barili, Sava Šumanović, Milan Konjević, Olja Ivanjicki, Vladimir Veličković, Marina Abramović i drugi, izložba naivnog slikarstva svetskog renomea, nesvakidašnje umetničke instalacije i drugo.  

„Kaleidoskop kulture je nešto što je na najlepši mogući način neizbežno za bilo koga ko živi u Novom Sadu. Prosto ulazite u tu jednu kupku kulture i bez obzira na to da li nekad nemate interes prema svakom sadržaju, ili čak nekad nemate vremena, neizbežno je da dođete u kontakt sa tom atmosferom koju u stvari Kaleidoskop kulture stvara. Može se reći da je to jedan svetski festival.“ rekao je violinista, Stefan Milenković.  

Kaleidoskop kulture je najprepoznatljiviji i najposećeniji događaj Evropske prestonice kulture, sa najvišim ocenama publike, koji bi više od 90 odsto posetilaca ponovo posetilo, a kvalitet programa navodi se kao glavni razlog posete, kako pokazuju nezavisna istraživanja sa Univerziteta u Novom Sadu.  

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.   

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture nalazi se na sajtu kaleidoskopkulture.com

Naslovna fotografija: Filip Petronijević


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kalendar sajmova u srbiji 2023

Kalendar sajmova u Srbiji za 2023. godinu

tamburica fest

Tamburica Fest od 14. do 17. septembra u Novom Sadu