in

Piano City od 05. do 08. septembra u Novom Sadu

piano-city-novi-sad-2019

Od 5. do 8. septembra 2019. godine, u Novom Sadu će se održati treće izdanje festivala Piano City Novi Sad pod sloganom “Bojimo zvuk grada“.

Posetioce u 4 dana, očekuje više od 60 pijanista – od 7 do 77 godina, klasika od Baha do 21. veka; džez; Bitlsi, vertikalni koncerti; snimanja u otvorenom studiju, koncerti u prirodi i još puno toga!

Piano City je jedini festival gde se na programu, rame uz rame, mogu naći i mladi početnik i vrhunski umetnik, pa čak i entuzijasta koji se iz čiste ljubavi bavi sviranjem kao hobijem. Misija izvođača je da oplemene gradski prostor i približe umetnost „običnom čoveku“.

Koncerti autorske, klasične i džez muzike činiće saundtrek grada tokom četiri dana. Piano City transformiše gradske prostore u koncertne podijume, a poznatim scenama daje novo koncertno ruho. Tu su takođe i kućni koncerti u domovima Novosađana koji su zaštitni znak brenda Piano City (ove godine će ih biti tri). Uz njih, ove godine nudimo nekoliko tematskih celina: Open air studio, On stage sessions, Vertical concert, Green oasis i Stage with a view i Piano heart.

Piano-City-Events-2019

Open air studio je zapravo Plato ispred Rektorata Univerziteta Novi Sad. Jedan od naših najpoznatijih jazz sastava – MajamistyTriO – preobraziće ovaj otvoreni prostor u muzički studio, a publika će biti bitan element te otvorene scenografije i LIVE snimanja koncerta.

On stage sessions je naziv za koncerte koji imaju za cilj da stvore prisniju vezu između scene i publike, bilo da je u pitanju klasika ili džez. U okviru ovog programa poseban interes izaziva live snimanje autorskih dela Koste Jevtića “Reflections on a journey“, kao i nastup nemačkog džez pijaniste Mihaela Esla u Sinagogi. Tu je takođe i Jelena Bajić koja koncertom “Klari na dar“ obeležava 100 godina od rođenja najveće pijanistkinje svog vremena i raskošne kompozitorke Klare Šuman. Jelena Stojković stiže iz Minhena sa koncertom “Ruže istoka“, a Arsen Čarkić (Banja Luka) ispisuje posvetu Francu Listu “Virtuozu u čast“. Festival će zatvoriti Nataša Penezić koja donosi uvek zanimljive koncepte, a ove godine je to “Muzička analiza stvarnosti“ u Galeriji Matice srpske.

Vertikalni koncert već izaziva veliku pažnju publike! Najpre zbog italijanskog džez pijaniste koji stiže u Novi Sad sa svojim “Beatles Piano Solo“ programom. U pitanju je Fabricio Greki čije koncerte slušaoci širom sveta prate sa oduševljenjem. Pored Grekija, i naš umetnik Marko Pejčić će nastupiti pod ovom “vertikalnom“ odrednicom, a građani će na licu mesta saznati o čemu se radi (Trg Slobode i Zmaj Jovina 26).

Green oasis su koncerti u zelenim oazama Novog Sada. Ove godine akcenat ja na Futoškom i Dunavskom parku, ali tu je i prelepo dvorište škole za jezike Loquela. Zelene oaze postaće “Podijum za studente“ i “Kutak za mlade pijaniste“ ali i scena za one koji stvaraju originalna dela i donose nov pogled na klavirku muziku savremenog doba. Tu su Majko Pejčić (“Progressive piano“) kao i Pavle Popov i Andrej Negić (autori sa kompilacije “Klavirsko nebo“).

Stage with a view je sasvim prikladno ime za elegantan hol Rektorata i koncerte koji će se tu održavati. Klasična muzika doživeće se na poseban način uz jedinstvenu scenografiju Dunavskog keja i Tvrđave. Nastupaće klavirski duo Jelena Minić i Elena Šever “Baletske scene, Jelena Simonović Kovačević “Klasika sa pogledom“ kao i “Young Piano City Stars“.

Piano Heart je ime za humanitarne koncerte koje je Piano City organizovao i u prethodnim izdanjima festivala. Ovakva muzička druženja (Institut u Kamenici, škola Milan Petrović) su uvek posebna kako za naše studente – sadašanje i bivše – tako i za publiku koja nije u prilici da dođe na koncerte klasične muzike.

Svi sadržaji festivala su besplatni.

Program u PDF/u možete preuzeti na linku Piano City Novi Sad program 2019

Piano City Novi Sad organizuje udruženje Mistyland u okviru kulturne platforme Kaleidoskop, uz
podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Festival Piano City je pokrenut u Berlinu 2010. godine i danas se održava u velikim centrima, Milanu, Napulju, Palermu, Trstu, Pordenoneu, sa tendencijom daljeg širenja. Novi Sad je četvrti grad domaćin u evropskoj mreži Piano City festivala.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

festival-bibliobusa-2019

Prvi Festival bibliobusa u Srbiji

kultura-kladovo

6. Kazan Kult Kladovo – Međunarodna konferencija o nematerijalnom kulturnom nasleđu