in

Održan 6. Balkan Spa Summit i dodeljene nagrade najboljima

balkan spa summit

Balkan Spa Samit, najveći poslovno – stručni događaj u regionu posvećen zdravstvenom turizmu i novim metodama u prevenciji, lečenju i rehabilitaciji u banjama Balkana, održan je od 10. do 12. oktobra 2023. godine u hotelu Zira, u Beogradu.

Učesnici su imali priliku da u okviru četiri održana panela, od eminentnih stručnjaka iz zemlje i regiona saznaju više na temu značaja edukacije za održivi razvoj turističke destinacije, da kroz primere iz prakse čuju više o uspešnom upravljanju turističkim destinacijama, kao i spa hotelima, ali i da se upoznaju sa specifičnim terapeutskim tretmanima.

balkan spa summit
Balkan Spa Summit 2023

„Ponuda prestižnih wellness i spa sadržaja u Srbiji je postala standard i to u gotovo svim banjskim, planinskim, ali i većim gradskim centrima. Srbija ima 29 banja i tradiciju u lečenju dugu skoro 200 godina. U proteklih nekoliko godina Vrnjačka i Banja Vrdnik su se pozicionirale kao vodeće wellness destinacije u regionu, pri čemu se pojavljuju i druge, poput Kuršumlijske, a Vranjska banja će po završetku izgradnje dva hotela biti takođe ozbiljna wellness destinacija. Zahvaljujući podsticajima države, u banjama i klimatskim mestima je u proteklih 5 godina niklo ili je još uvek u fazi izgradnje 16 modernih hotela u vrednosti od preko 230 miliona evra.“ – izjavio je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine na otvaranju Balkan Spa Summita.

Vladan Vešković, predsednik Udruženja banja Srbije, ističe da “Zemlje Balkana imaju veoma jaku zajedničku tradiciju i kulturu banja i klimatskih mesta. Balkan se vekovima unazad svrstava u deo Evrope čiji narodi dele gotovo istovetne etničke karakteristike, od gastronomije preko muzike i jezika do običaja”.

Učesnicima Balkan Spa Samita su posebno bile zanimljive priče o iskustvima drugih, pa je tako na pitanje o tome kako privući više stranih turista u Srbiju i banje Srbije, prof. dr Laszlo Pucko, jedan od panelista odgovorio sledeće: „To možete učiniti na dva načina. Prvi je da se usmerite na povećanje broja gostiju, a drugi da se usmerite na turiste koji se vraćaju i/ili ostaju duže na destinaciji. Turisti koji dođu jednom dolaze zbog znatiželje ili da vide nešto što do tada nisu videli, a oni koji dolaze više puta ili ostaju duže najčešće to čine zbog benefita na destinaciji. Za održivost destinacije potrebno je imati goste koji se vraćaju. Kako to postići? Jasnom komunikacijom i deljenjem informacija o tome kako neki tretmani, lokacije, termalna voda i slično, pomažu, kako bi se zadobilo poverenje potencijalnih gostiju.“

Ove godine su prvi put dodeljene i nagrade najboljima.

Nagrade Balkan Spa Summit Award 2023.

Nakon pažljivog razmatranja, žiri u sastavu: Prof. dr Zeki Mufit Karagulle (predsednik, Turska), Iztok Altbauer (Slovenija), Iuliana Tasie (Rumunija), Stavros Mavridis (Grčka) i Vladan Vešković (Srbija) je doneo svoje odluke, proglašeni su pobednici i dodeljene Balkan Spa Summit Awards 2023:

Kategorija 1: Thermal Spa Destination
Opština Vrnjačka Banja – Srbija

Kategorija 2: Spa Hotel
Bacolux Hotels – Rumunija

Kategorija 3: Spa center in urban enviroment
SC OMICRON SRL – Rumunija

Kategorija 4: Medical Spa Center
Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljaca – Srbija

Kategorija 5: Innovation in Spa Therapy Program
Terme Sveti Martin – Hrvatska

Kategorija 6: Spa cosmetic – aesthetic products
Aromara – Hrvatska


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Dani italijanskog filma

Dani italijanskog filma od 24. do 28. oktobra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

kofer slova Kruševac

U Kruševcu održan Festival turističkih publikacija „Kofer slova“