in

Poslednjeg petka u septembru je Evropska noć istraživača

evropska noć istraživača

Ovogodišnja, 12. Evropska noć istraživača biće održana 24. septembra pod sloganom „Ozeleni naukom“, a Centar za promociju nauke u saradnji sa naučnim klubovima iz Srbije pripremio je brojne sadržaje za posetioce svih uzrasta .

I ove godine, poslednjeg petka u septembru, više stotina srpskih naučnica i naučnika iz 11 gradova i mesta širom zemlje odlučilo je da odgovori na još jednu, dvanaestu Evropsku noć istraživača u Srbiji.  Razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost i prikazujući izbliza kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, Evropska noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom „Ozeleni naukom“.

Šta očekuje istraživače ove godine?

Naučna avanantura biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Šapcu, Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Leskovcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu i Mokrinu.

Poput svojevrsne Nedelje istraživača, druženje je počelo već ovog ponedeljka, 20. septembra, u naučnim klubovima Kikinda i Šabac, a tokom cele nedelje naučni timovi otkrivaće posetiocima kako se stiže do učionica pod otvorenim nebom, šta znači zdrava hrana, ali i kako se najbrže i najbolje uči od vršnjaka.

Naučni klub Šabac tako najavljuje radionicu „Robot koji prati sunce“ u kojoj će naglasiti zašto je u tehničkim naukama bitan slogan: Uradi sam. 

S druge strane, Kikinda radoznalce vodi na Tolingerov put ukazujući na značaj i povezanost muzike i nauke, kao i Tolingerov neizostavni doprinos razvoju muzičkog života u Kikindi s kraja 19. veka.

U Beogradu će naučna zabava biti održana u petak i subotu, 24. i 25. novembra, a program će realizovati Centar za promociju nauke i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Petak je rezervisan za istraživanje  Beogradske tvrđave i njenu burnu geološku prošlost, ali i raznovrsni biljni i životinjski svet. Sa saradnicima geolozima radoznalci će saznati koji se to kamen iz srednjovekovnog doba nalazi na Kalemegdanu, a koji krečnjak je deo spruda koji se pruža sa najlepše tačke Beogradske tvrđave. Nakon prikupljenih podataka u našem paviljonu pristupiće se izradi mapa biodiverziteta Kalemegdana, a na osnovu dobijenih rezultata osmišljavati i akcije delovanja. U pauzama naučne šetnje oni najznatiželjniji moći će da se oprobaju u igranju jedinstvene varijante popularne igre „Ne ljuti se čoveče“. Reč je o verziji koja je razvijena u Mejkers spejsu Naučnog kluba Beograd, a inspirisana je upravo Beogradskom tvrđavom.

Subota je rezervisana za Tržni centar BIG, gde će posetioce sačekati niz interaktivnih eksperimenata. Da li su nam šećeri prijatelji ili neprijatelji, kako da napravite svog mutanta i ko su zapravo čistači naših reka, samo su neka od pitanja na koja će mališani zajedno sa naučnicima tražiti odgovore.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa Horizont 2020, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska-Kiri“. Ovogodišnja manifestacija u Srbiji se realizuje kroz jedan projekat.

Projekat ReConNeCt Restart 3 (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Kreativno edukativni centar iz Novog Sada, a partneri na ovom projektu su Univerzitet u Novom Sadu,  Udruženje naučnih komunikatora – NAUKOM, Centar za promociju nauke i Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima i dešavanjima ovogodišnje Evropske noći istraživača moguće je proveriti na zvaničnom sajtu manifestacije.

Izvor: nocistrazivaca.rs


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Exit Novi Sad

Prestižna nagrada za osnivača EXIT festivala

kids fest

Ove jeseni 17. Kids Fest pod sloganom „Gradimo novu budućnost“