in

Jugoslavije odavno nema, ali se 25. maj još uvek slavi

25. maj

Nekada je 25. maj slavljen kao Dan mladosti, praznik koji je smatran rođendanom Josipa Broza Tita (iako to nije bio), ali i dan opšte radosti među mladima svih republika bivše Jugoslavije.

Štafeta je polazila iz različitih delova zemlje. Nošena u rukama mladih obilazila je čitavu Jugoslaviju, a zatim bila predavana predsedniku Titu na sletu koji je održavan na tadašnjem Stadionu JNA, uvek ispunjenom do poslednjeg mesta.

Od Tita i Jugoslavije ostala su samo sećanja, a sećanja se čuvaju događajima!

Leto u muzeYU, Beograd (Muzej Jugoslavije)

Svakog 4. maja (na dan kada je umro Tito) i svakog 25. maja (na Dan mladosti) ulazak u Muzej Jugoslavije je besplatan.

Ove godine, 25. maja otvara se sedmo po redu Leto u muzeYU sa rokenrol spektaklom – koncertom grupe Obojeni program. Obojeni Program postoji četiri decenije i od prvog dana nametnuli su se kao sastav sa autentičnim muzičkim izrazom. Pored toga što su jedan od najistaknutijih regionalnih bendova, u jugoslovensku istoriju upisali su se kada su predstavljeni u emisiji legendarnog Džona Pila na BBC radiju, ali i kao bend čiji je spot za pesmu „981” emitovan na MTV-u u emisiji „120 minuta“. Koncert počinje u 19 časova u Fontani na muzejskom platou, ulaz je slobodan!

leto u muzeyu

Program Leto u muzeYU organizuje se sa idejom da ga kroz različite događaje afirmiše kao mesto za druženje i zabavu, ali i da testira mogućnosti interpretacije jugoslovenskog nasleđa kroz saradnju sa relevantnim umetnicima iz regiona.

Izvor: muzej-jugoslavije.org

Yugoslavala, Beograd (Avala)

jugoslavala

I ove godine na Avali, 25. maja ponavlja se zabava za sve jugonostalgičare. Posetioce na događaju sjajnog naziva Jugoslavala, očekuje ex-yu muzika na bini platoa, kao i sadržaji koji odišu simbolikom bivše Juge: popularni automobili iz tog doba (fića, jugo, kec), zaboravljene igre, izviđači… Zabava će trajati od 12 do 18 časova. Za one koji ne dolaze svojim kolima, autobuska linija 400 vozi do tornja.

Izvor: avalskitoranj.rs

Yugonostalgija, Bavanište kod Kovina

Jugonostalgija je prvi put održana 2022. godine sa ciljem da se u jednom danu mladima dočara najbolji deo tog perioda – internacionalno druženje, zabava uz muziku i kuvanje domaćih specijaliteta na otvorenom.

Manifestacija svake godine privlači sve više posetilaca, a obavezni deo programa uključuje “Titov slet”, štafetu koja se predaje “Njemu”, paljenje logorske vatre, igranje Kozaračkog kola i koncert EX YU muzike. Ove godine, tema manifestacije su folklori i narodne igre koje nas povezuju u svojoj različitosti. Domaćini tokom manifestacije biće folklori iz opštine Bavanište, a očekuje se i poseta izviđača, akcijaša i jugonostalgičara iz Makedonije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije i Mađarske.

jugonostalgija bavaniste

Izvor: Facebook grupa Jugonostalgija Bavanište

Ukoliko znate za još neki događaj posvećen jugonostalgičarima, javite nam u komentarima!


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Homoljski motivi Kučevo

Smotra narodnog stvaralaštva Homoljski motivi od 29. maja do 1. juna u Kučevu

Belgrade Beer Fest

Objavljen program Belgrade Beer Fest