in

Festival Carski Sirmijum – Grad legendi od 30. avgusta do 01. septembra

sirmium-carski-grad-2019

III rimski festival, Carski Sirmijum – grad legendi je trodnevna kulturno-zabavna manifestacija, koja će se održati od petka, 30. avgusta do nedelje, 1. septembra 2019. godine, u Sremskoj Mitrovici.

Kao u vremeplovu, oživljavaju Rimljani i Rimljanke, ulice i forumi, legende drevnog carskog grada. Posetioci će, kroz različite, atraktivne sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost i vreme Sirmijuma, „mnogoljudne i slavne majke gradova“, jedne od četiri prestonice velikog Rimskog carstva.

 

sremska-mitrovica-2019

Festival se počinje u petak, u 17 sati, na dve lokacije u Centru grada sa streličarima, konjanicima i živopisnim defileom, do Žitnog trga gde će, u 20 sati, biti svečano otvaranje i predstava «Probus – imperator ovenčan lovorom i vinovom lozom». Nakon toga, u Gradskom parku nastavlja se zabava i život na Sirmijumskom forumu: gozba uz degustaciju rimske hrane, vina, medovače i piva, ples sa vatrom, pijaca robova, gladijatorske borbe, druženje sa imperatorima…

Subota je dan za izradu grnčarije. Svi zainteresovani za ovaj drevni zanat mogu učestvovati u radionici koju organizuje Muzej Srema u Lapidarijumu. Taj dan će biti izvedena i baletska predstava Amor Sirmijuma u gradskom parku i defile čijim dolaskom na Žitni trg, počinje XXVIII Festival besedništva Sirmium Lux Verbi – Sirmijum svetlost reči u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“. Bend Ane Štajdohar činiće muzički deo Festivala.

Nedelja, poslednji dan Festivala je posvećen deci Sirmijuma, koja će kostimirana u male Rimljane i Rimljanke, podeljena po uzrastima, pohađati sirmijumsku školu ili školicu. Kroz radionice i igru, učiće latiski, aritmetiku, nadmetati se u rimskim igrama, uživati u lutkarskoj predstavi i na kraju uz plesnu tačku i igru iznenađenja, osvojiti lepe nagrade.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.

Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija Sirmium Selfie, načinjenih na Festivalu i poslatih na e-meil organizatora. Glasanjem na društvenim mrežama, najlepšim će biti dodeljene vredne nagrade. Detalji se mogu pronaći na FB i Instagram: Carski Sirmium grad legendi.

 

Program Carski Sirmium – grad legendi 2019.

sirmium-grad-legendi-program

Prateći programi svih dana festivala su:
* Antička pijaca suvenira u Gradskom parku
* Izložbe u Galeriji “Lazar Vozarević” :
Izložba slika ULU Esnaf, stalna postavka Galerije i izložba Ronilačkog kluba Žuta Foka
* Info pult festivala na Trgu Ćire Milekić i Parku

Sve informacije: Turistička organizacija grada Sremska Mitrovica +381 22 618 275

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

rostiljijada-2019

30. Roštiljijada od 26. avgusta do 01. septembra 2019.

akademija-vladete-jerotica

Akademija posvećena Vladeti Jerotiću 04. septembra 2019.