fbpx

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

Switch to the dark mode that's kinder on your eyes at night time.

Switch to the light mode that's kinder on your eyes at day time.

Afro festival

23jun(jun 23)10:0025(jun 25)18:00Afro festivalBeograd

Detalji događaja

Afro festival je tradicionalna godišnja manifestacija Muzeja afričke umetnosti. Održava se poslednjeg vikenda juna.

Afro festival je jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti počev od 1997. godine i predstavlјa događaj koji je vremenom postao prepoznatlјiv kao jedini festival u zemlji i širem regionu koji na popularan način promoviše bogatu kulturnu baštinu i neiscrpnu kreativnost koja dolazi sa afričkog kontinenta.

Pored klasičnih muzejskih sadržaja, poput izložbi i javnih vođenja, tokom Festivala se organizuju i predavanja i razgovori, koncerti i putopisni programi, kao i muzičke, plesne i likovne radionice za decu.

U okviru Festivala je i tradicionalni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike: maski, skulptura u kamenu i drvetu, slikanih i bojenih tkanina, nakita, kao i dekorativnih predmetа za enterijer.

Kao rezultat uspešne međunarodne saradnje uspostavljene između Ambasade Republike Srbije u Najrobiju, Ministarstva kulture RS i samog Muzeja afričke umetnosti, ovogodišnji počasni gost festivala je Republika Kenija. Ministarstvo za omladinu, umetnosti i sport i Kulturni centar Kenije će svoje bogato kulturno nasleđe predstaviti bogatim programom pod sloganom „Kenija – ponos Afrike!“. Nastupaće više od trideset muzičko-plesnih izvođača, uz prodajnu izložbu tradicionalnih i savremenih umetničkih i zanatskih proizvoda, modni dizajn, tekstil, nakit.

Prvi dan festivala, petak, 23. jun, započinje u 18 časova svečanim otvaranjem nove izložbe pod nazivom „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“, uz nastup grupe Sounds of East Africa i NG Kids iz Burundija u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU.

Drugi dan festivala, subota, 24. jun (10-18 č) posvećen je pre svega kreativnim radionicama za decu i odrasle, razgovorima i prodajnim izložbama na Afričkom bazaru, u saradnji sa lokalnim umetnicima koji stvaraju inspirisani Afrikom i gostima iz Kenije koji organizuju štandove sa umetničkim, zanatskim i modnim predmetima iz nekoliko galerija i umetničkih studija.

Poslednjeg, trećeg dana festivala, u nedelju, 25. juna (10-18 č), održava se DURBAR – dan prijateljstva, muzike i plesa. Tog dana, u podne (12 č) planira se obraćanje visoke delegacije zvaničnika iz Kenije i Srbije, uz dragocenu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu koja će tokom celog dana na posebno aranžiranim štandovima dočaravati kulturnu, turističku i gastronomsku riznicu Afrike.

Ulaz je besplatan.

Vreme

23. jun 2023. 10:00 - 25. jun 2023. 18:00(GMT+02:00)

Lokacija

Beograd

Other Events

Get Directions

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Back to Top

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

error: Sadržaj je zaštićen od kopiranja