in

[Najava događaja] Đurđevdanski susreti – Molitva pod Midžorom

djurdjevdanski-susreti-molitva-pod-midzorom

Čuvar običaja staroplaninskog kraja, manifestacija „Đurđevdanski susreti – molitva pod Midžorom“ koja promoviše kulturno nasleđe Stare planine, ove godine biće održana dvadeseti put.

Prvi deo manifestacije održava se na Đurđevdan 6. maja, u selu Vrtovac, kod Knjaževca, na mestu zvanom Kalavat, a zasniva se na prastarom obredu koji je spoj hrišćanskih i paganskih običaja. Đurđevdan je slava i seoska zavetina poznata kao jedna od najveselijih svetkovina kojom se slavi snaga proleća i prirode.

Zahvaljujući Zavetnoj molitvi opština Knjaževac je na prvom EDEN konkursu, koji je organizovan 2014. godine sa temom Lokalno nematerijalno kulturno nasleđe osvojila zvanje „Izuzetna destinacija Evrope“.

Nadogradnjom običaja, nastao je Etno festival koji se tradicionalno realizuje prve subote nakon Đurđevdana. Dakle, drugi deo manifestacije održaće se 11. maja u selu Balta Berilovac, kod Knjaževca uz kulturno – umetnički program, sportske i zabavne čobanske igrarije. Ovde se takođe mogu videti i upoznati stari zanati, probati tradicionalni specijaliteti, naučiti o primeni lekovitog bilja.

Manifestacija obuhvata nekoliko takmičarskih kategorija kao što su: đurđevdanska-starinska trpeza, najbolji sir, belmuž, jagnjeća čorba, proizvodi od lekovitog bilja i šumskih plodova, stari zanati i suveniri, najlepša čobanica, čobanske igre, itd. Za pobednike su obezbeđene vredne, prigodne nagrade.

Mesto održavanja je dvorište i zgrada stare seoske škole u Balta Berilovcu, koja je 2011. godine proglašena Muzejem školstva Stare planine.

Specijalni gosti manifestacije su Biljana Sulimanović, vokalni izvođač narodne muzike i Snežana Spasić, Aleksandar Vasov i Naissa, Ratislav Blagojević i Gledanice, brojni folklorni ansambli, izvođači na izvornim muzičkim instrumentima, zdravičari, pesnici itd.

Festival promoviše nematerijalno kulturno nasleđe Stare planine i najavljuje završetak zimske i početak letnje turističke sezone.

Turistička organizacija organizuje prevoz za građanstvo i posetioce, polazak je 11. maja u 10:00 kod Spomen parka u Knjaževcu.

Program manifestacije:
11. mаj, mesto održаvаnjа: selo Bаltа Berilovаc, školsko dvorište

09:00-10:00 Dolаzаk i registrаcijа izlаgаčа i tаkmičаrа
10:00-10:30 Okupljаnje i pripremа žirijа zа rаd
11:00-11:15 Svečаno otvаrаnje Mаnifestаcije i početаk tаkmičenjа po kаtegorijаmа
11:15-18:00 Kulturno – umetnički progrаm
11:15-13:00 Ocenjivаnje tаkmičаrа po kаtegorijаmа premа Poslovniku o rаdu žirijа
14:00-14:30 Proglаšenje pobednikа i uručenje nаgrаdа

Posetite Knjaževac i manifestaciju „Đurđevdanski susreti – molitva pod Midžorom“.

Featured image: Freepik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

kuvari-velikog-srca-vrbas

[Najava događaja] Kuvari velikog srca u Vrbasu

ukusi-vojvodine

Fruštuk sa ukusima Vojvodine