in

Dani italijanskog filma od 24. do 28. oktobra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Dani italijanskog filma

Cinema made in Italy – Dani italijanskog filma biće održani od 24. do 28. oktobra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Manifestaciju, koja će se po prvi put održati u našoj zemlji, organizuju Cinecittà, jedan od najvažnijih evropskih filmskih i fotografskih arhiva, Italijanski institut za kulturu i mts Dvorana uz podršku Ministarstva kulture, Opštine Stari grad i Ambasade Italije.

Na Danima savremenog italijanskog filma biće prikazana najnovija ostvarenja italijanske kinematografije, a poseban program manifestacije biće posvećen Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije (povodom 30 godina od smrti slavnog reditelja).

U skladu sa svojom misijom podrške i promocije italijanske kinematografije putem projekata koje organizuju širom sveta, a posvećenih velikim autorima, glumcima i ličnostima iz prošlosti, Cinecittà je prepoznala i našu zemlju kao idealnu destinaciju predstavljanja najznačajnijih ostvarenja italijanskog savremenog filma.

Italijanska Cinecittà je jedan od najvažnijih evropskih filmskih arhiva u kome se nalaze najznačajniji materijali evropske i italijanske kinematografije. Reč je o velikoj audiovizualnoj zbirci Archivio Luce koja se bavi istorijom 20. veka, a UNESCO ju je upisao u registar Memory of the World.

Cinecittà upravlja legendarnim studijima Cinecittà, a italijansku kinematografiju promoviše kao član Evropske filmske promocije (EFP). U pitanju je organizacija čiji je jedini akcionar Ministarstvo ekonomije i finansija, a prava akcionara vrši Ministarstvo kulture Italije.

Povodom programske selekcije koja će biti prikazana u Srbiji predstavnice Cinecitta su na konferenciji za medije rekle: „Gledaćemo film Nanija Moretija „Sunce budućnosti“, ostvarenje „Mimi – Princ tame“ Branda De Sike, dok je film „Beskrajna nedelja“ Alena Paronija dobio dve nagrade na Filmskom festivalu u Veneciji, i još nekoliko ostvarenja mladih reditelja koji se bave temom odnosa mladih prema savremenom svetu“.

Više o programu manifestacije na: https://daniitalijanskogfilma.rs/


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Confluences Francuska u Srbiji

Počinje manifestacija Confluences – Francuska u Srbiji

balkan spa summit

Održan 6. Balkan Spa Summit i dodeljene nagrade najboljima