in

Dan pešačenja – 23. septembra budite korak bliže zdravlju

dan pešačenja

Planinarski Savez Srbije 23. septembra 2023. godine, kao i dugi niz godina do sada, organizuje svoju najveću planinarsku manifestaciju Dan pešačenja pod sloganom KORAK BLIŽE ZDRAVLjU!

Ove godine manifestacija dobija poseban naziv ROSA Dan pešačenja, kao izraz zahvalnosti za dragocenu pomoć i podršku u organizaciji ovogodišnje planinarske aktivnosti.

Dan pešačenja predstavlja poziv javnosti u Srbiji da se toga dana pokrene i napravi korak bliže zdravlju. Planinari iz cele Srbije animiraće stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce i studente da se toga dana priključe akciji i prepešače 100 metara ili više kilometara. Toga dana će se pešačiti po označenim stazama u gradovima, parkovima, prirodi u okruženju, planinama Srbije…

Planinarski savez poziva i planinarska društva širom Srbije da se priključe ovoj akciji:

„Molimo vas, da shodno mogućnostima vaše OPO, osmislite jednu ili više staza u vašem okruženju (dužine do ili oko 10 km) i pozovete sugrađane u zajedničku šetnju kako bi im ukazali na značaj pešačenja – sportsko rekreativnu aktivnost, koja je veoma bitna za opšte zdravlje.“ – navodi se u saopštenju.

Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da se u najboljem društvu istraži radost kretanja i druženja, ali i aktivnog i zdravog načina života koji utiče na psihofizičko zdravlje i imunitet.

Javnosti će biti predočene rute/trase kojima može da se pešači, a članovi Planinarskog saveza Srbije će na stazama biti prisutni kao logistička podrška.

Centralna manifestacija počeće 23. septembra u 9.30 ispred Vizitorskog centra na Vlasini. Na Vlasini će tom prilikom biti organizovane šetnje kraćim i dužim stazama, koje su izgrađene i revitalizovane u okviru velikog projekta „Vlasina-čista ljubav“, koji su realizovali Koka kola sistem, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD), opština Surdulica i PSS. Obnovljeno je oko 40 kilometara staza, koje vode ka vrhovima planina Gramada i Čemernik, a biće promovisana i potpuno nova edukativna staza dužine 7 kilometara.

Jedan od ciljeva manifestacije je i da podstakne izgradnju pešačko-turističke infrastrukture, o kojoj će brinuti planinarske organizacije uz saradnju i pomoć lokalnih samouprava, što će u konačnici imati višestruki značaj za razvoj sporta i turističkih potencijala

Na posebnoj stranici na sajtu Planinarskog saveza Srbije biće objavljivani svi pojedinačni programi ovogodišnje manifestacije Dan pešačenja. Stranica će biti ažurirana po pristizanju svake pojedinačne najave.

Dan pešačenja 2023 – program po gradovima i opštinama

Naslovna fotografija: Planinarski savez Srbije


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Uzakrota Balkans

Uzakrota Travel Summit ponovo u Beogradu

evropska noć istraživača

Četrnaesta Evropska noć istraživača – 29. i 30. septembra u 24 grada u Srbiji