in

Dan mladog portugizera 18. novembra u Irigu

dan mladog portugizera mackov podrum 2019

Mačkov Dan mladog portugizera ili kako se još naziva – Vinska nova godina, održaće se u petak, 18. novembra od 16 časova.

Jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, održava se baš tamo gde vino i nastaje, na Fruškoj gori, u Irigu. Po tradiciji svečano se otvara prvo bure sa mladim vinom, koje je nastalo od grožđa iz berbe 2022. godine.

Portugizer, fruškogorska autohtona sorta, i ovom manifestacijom se čuva od zaborava. Mačkov podrum je jedina vinarija u Srbiji koja pravi mlado vino posebnom tehnologijom kojom se mlado vino pravi svuda u svetu – karbonskom maceracijom.

Uz zvuke tamburice orkestra „Rumske lole“, biće proglašen novi vitez mladog portugizera. Direktorka Srpske čitaonice u Irigu će objaviti pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu.

Štimung će održavati pudar svojim doskočicama, te učenici i nastavnici Muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ iz Rume, glumci Srpskog narodnog pozorišta recitovanjem stihova o Sremu, vinu i ljubavi.

Svaka prava sremačka gozba je, uz vino, upotpunjena ukusnim zalogajima – domaćim kobasicama, čvarcima, sirevima, štrudlama, pitama, džemovima, bombonama, i raznim drugim đakonijama koje će spremiti izlagači iz Iriga i drugih mesta iz Srema.

Ulazak i neograničena konzumacija vina su besplatni.

Otvaranje prve boce portugizera svatovca zakazano je za 18. novembar od 16 časova u Vinskoj ulici u Irigu.

Naslovna fotografija: Turistička organizacija grada Novog Sada


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

turistički cvet

Turistički cvet: Glasajte za najbolje

novosadski jazz festival

Novosadski Jazz Festival od 16. do 19. novembra