in

Jubilarna gastro manifestacija Beloblatska kobasica – deseti put u Belom Blatu 

beloblatska kobasica

Tradicionalna gastro manifestacija “10. Beloblatska kobasica” biće održana 3. i 4. februara u Belom Blatu. Pokrovitelj i ovaj jubilarni deseti put je grad Zrenjanin, a u organizaciji učestvuju MZ Belo Blato i Turistička organizacija grada Zrenjanina.

Program manifestacije kao i do sada podeljen je na dva dana kako bi se izbegle gužve i kolaps u saobraćaju na prilaznim putevima ka Belom Blatu.

Prvog dana, u subotu 3. februara, biće upriličeno takmičenje u svinjokolju kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima. Takmičarske ekipe iz okolnih sela imaće zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta.

Domaćini će gostima ponuditi sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače.

Sudijski žiri će posebno nagraditi najbolje ekipe a ocenjivaće se kvalitet obrade mesa, pripremljenih specijaliteta i vizuelni izgled ekipe.

Beloblatska kobasica

Drugog dana, u nedelju 4. februara, centralni povod za okupljanje je ekipno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica sa vrednim nagradama za najbolje gastro ekipe. Pored toga biće organizovane i prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, alata i pribora za svinjokolje, kao i rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata…

Festival oba dana počinje u 8 časova otvaranjem prodajnih izložbi, a program traje do 20 časova. Prijave ekipa za takmičenje u pravljenju kobasica su putem online forme ili na telefon 063 179 76 39. Organizator obezbeđuje 5kg svežeg svinjskog mesa, 10m creva, poklon paket i uređeno takmičarsko mesto, dok je obaveza takmičara da ponesu ručnu mašinu za mlevenje mesa, punilicu za kobasice, začine i pribor za pripremu pečenih kobasica. Broj takmičarskoh mesta je ograničen.

Kotizacija za takmičenje iznosi 5.000 dinara po ekipi. Prijave su u toku, a broj mesta je ograničen. Krajnji rok za prijave je 31. januar. Informacije i prijave za prodajne izložbe možete dobiti putem broja 069 199 48 16, MZ Belo Blato.

Žiri će tokom takmičenja ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola. U posebnoj kategoriji žiri će ocenjivati dekoraciju posluženja kobasice.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Svetski događaji 2024

Svetski događaji koji će obeležiti 2024. godinu

Zimsko izdanje

Zimsko izdanje filmskih festivala regiona – besplatno u bioskopu i onlajn