in

Samo dođi na Bašta Fest

bašta fest

Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma, održaće se od 30. juna do 3. jula u Bajinoj Bašti pod sloganom „Samo dođi“. Posetioce očekuje četiri dana filmskog, edukativnog i muzičkog programa na otvorenom!

„Program je besplatan, mesta nisu numerisana, priroda je na starom mestu i čeka da na najlepši mogući način proslavimo početak leta“ – poručuju organizatori.

Od 700 pristiglih filmova, izabrano je 25 kratkih igranih filmova iz 16 zemalja, od čega 5 domaćih, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program.

U četiri dana publika će imati priliku da vidi filmove iz: Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Austrije, Francuske, Kine, Kanade, Egipta, Belgije, Čilea, Rusije, Libana, Portugala, Poljske i Italije, a posebnost je to što je 13 žena rediteljki i 10 filmova iz regiona.

Filmovi će se takmičiti za nagrade glavnog žirija: za najbolji film „Zlatna imaginacija“, za najbolju mušku i žensku ulogu „Zlatna interpretacija“, kao i dve specijalne nagrade. Osim toga tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ u saradnji sa rentalom Cineplanet koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri.

„Od veoma uspešnih festivalskih hitova, nagrađenih u Kanu, pa do studentskih radova, izbor filmova za Bašta Fest nikada nije zavisio od toga kakva je njihova dotadašnja festivalska karijera. Važno je da publici u Bajinoj Bašti donesemo kvalitetan, uzbudljiv program, koji otvara i preispituje neke nove teme. Mladi autori se uglavnom bave pitanjem odrastanja, preispitivanjem sebe u odnosu na svet, prvim zaljubljivanjima, seksualnim iskustvima i preispitivanjima, otkrivanjem svog mesta pod suncem. Trudimo se da zabavimo, isprovociramo i zasmejemo publiku i čini mi se da ona odlično reaguje, posebno što iz godine u godinu broj ljudi koji poseti festival raste. Negujemo mlade autore i želimo da skrenemo pažnju na formu kratkog filma, koja ima svoja pravila i jedan potpuno drugačiji okvir od onoga što smo inače navikli da gledamo. Dodeljujemo glumačke nagrade, što je retkost za kratki film i stvarno se trudimo da svim mladim filmskim stvaraocima damo vetar u leđa.“, dodala je umetnička direktorka i selektorka Maja Šuša, koja je i jedan od osnivača festivala.

Ono što je specifično kod ovogodišnje selekcije jeste da je ona podeljena u 6 blokova koji su imenovani: Ljubav na četiri načina, Granična područja, Iz prve, Tektonske promene, Ćuti i trpi, Ta žena.

Festival će, nakon dodele nagrada, tradicionalno zatvoriti debitantsko ostvarenje, ovoga puta to je film Ivana Bakrača “Posle zime”.

Program Bašta fest 2022.

basta fest program
Program Bašta fest 2022

Naslovna fotografija: deo plakata za festival Bašta fest (autorke: Milica Milosavljević i Bojana Ristić.)


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Zapadna Srbija

[Turistički vodič] Zapadna Srbija: Čačak, Dragačevo, Arilje, Ivanjica, Požega i Kosjerić

Vlasina Fest

Prvi Vlasina fest od 1. do 3. jula