Vinofest je festival koji slavi najpoznatiji vršački brend – vino.

Vinofest okuplja vinogradare i vinare kako iz regiona tako i iz inostranstva. Posetioci, osim degustacije kvalitetnih vina iz Srbije mogu probati i vina iz Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske…

Festival je izložbenog i prodajnog karaktera a Međunarodna komisija za ocenjivanje uzoraka vina, koju čine vrhunski enolozi, daje ovom festivalu i takmičarski karakter.

Manifestacija se održava na Trgu Sv. Teodora Vršačkog.

Sremska kulenijada održava se u Erdeviku, u opštini Šid, pod nazivom “U zagrljaju kulena i vina”.

Sremska kulenijada promoviše i slavi najvredniji i najatraktivniji proizvod od svinjskog mesa – kulen.

Manifestacija će i ove godine biti tradiconalno održana prve subote u junu.

Od ove godine učešće na takmičenju proizvođača kulena imaće sva preduzeća,preduzetnici i registrovana poljoprivredna gazdinstva,koja se bave preradom mesa, sa područja Srema ali i iz cele Srbije i regiona. Jedna kategorija će biti za kulenje iz Srema, a druga za sve ostale takmičare.

Već od 9 sati ujutru biće postavljeni štandovi u centru Erdevika.

„A ako još ima neko da ne zna gde je Erdevik nek samo prati miris, a kad dođe u najlepše selo Srema osetiće ukus kulena i vina, ali i sremskih kobasica,sira, čvaraka i ostalih sremskih proizvoda“ – najavljuju organizatori.

Uz obavezan takmičarski deo, manifestaciju će pratiti bogat, kulturno – umetnički program.

Naslovna fotografija: FB stranica Sremska kulenijada

Apatinske ribarske večeri su najmasovnija manifestacija u Apatinu. Organizuje se od 1963. godine, svake godine u julu.

Apatinske ribarske večeri traju četiri dana – od četvrtka do nedelje. Program podrazumeva veliki broj kulturnih, umetničkih i zabavnih dešavanja, dok je u centru pažnje do danas očuvana tradicija takmičenja u pripremanju ribljeg paprikaša.

Naslovna fotografija: Turistička organizacija Apatin

Više o manifestaciji Apatinske ribarske večeri saznajte klikom na link SAZNAJ VIŠE

Ćirilična baština je manifestacija koja se svake godine organizuje u maju u Bajinoj Bašti, a posvećena je srpskom jeziku i očuvanju ćirilice.

Manifestacija je nastala na osnovu Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice koju je usvojila Skupština opštine Bajina Bašta. 

Motiv za donošenje ove deklaracije je bilo sve veće zanemarivanje ćirilice kao i činjenica da Bajina Bašta ima posebnu obavezu u zaštiti nacionalnog pisma. Naime, Bajina Bašta je mesto gde je postojala čuvena račanska prepisivačka škola pri manastiru Rača.

Ćirilična baština se održava svake godine u trajanju od tri dana, oko 24. maja, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obeležava Dan slovenske pismenosti.

Tokom manifestacije organizuju se brojna dešavanja koja su posvećena ćirilici, nacionalnom pismu i nacionalnoj kulturi i istoriji, predavanja drže eminentni stručnjaci iz oblasti srpskog jezika, kulture i istorije, održavaju se tribine, umetničke izložbe i druge aktivnosti koje imaju za cilj da se ćirilica i njeno korišćenje popularizuje.

Belocrkvanski karneval se sa prekidima organizuje više od 150 godina. Danas, ova manifestacija otvara turističku sezonu u Beloj Crkvi.

Karnevalska povorka na karnevalu u Beloj Crkvi je jedinstvena i karakteristična po eksponatima – pokretnim prostornim objektima – instalacijama.

Naslovna fotografija: Turistička organizacija Bela Crkva

Više o karnevalu saznajte klikom na link SAZNAJ VIŠE

ArtLink Festival se organizuje sa misijom da privuče pažnju javnosti na važnost podrške i promocije mladih umetnika kroz festivale, na sinergiju njihovog talenta i kvaliteta, u stvaranju nove, snažne kreativosti i umetničkog izraza, kroz dijalog sa publikom, donatorima i medijima.

ArtLink ima za cilj da etablira mlade talente kao prepoznate umetnike, gradeći njihovo samopouzdanje, profesionalizam, prepoznatljivost kod kuće i u inostanstvu, kontakte sa drugim umetnicima, otkrivaocima talenta i partnerskim festivalima, na taj način doprinoseći postizanju smislenog budućeg angažovanja mladih umetnika.

Ovogodišnji ArtLink festival će kroz muzičke nastupe i sinergiju sa kulturnim nasleđem i prirodom, zajedno sa najtalentovanijim umetnicima iz Srbije, regiona i sveta, predstaviti jedinstven koncept umetničkog festivala – „Gradovi festivali, umetnici za prirodu“ u Beogradu, Novom Sadu, Golupcu i Pirotu.

Naslovna fotografija: artlink.rs

Više o događaju saznajte klikom na Saznaj više.

Samit žena lidera ima za cilj pre svega da osnaži žene.

Misija ovog Samita je povezivanje žena na ličnom i profesionalnom nivou, radi unapređenja znanja i veština. Ideja je da se predstave nove mogućnosti za partnerstva, saradnju i finansiranje.

Ovogodišnji Samit žena lidera održaće se 2. i 3. juna u hotelu Fruške terme, u Vrdniku, opština Irig.

Tema ovogodišnjeg Samita će biti „Future is now“ i u okviru nekoliko panela učesnici će imati priliku da se upoznaju sa ženama koje su izgradile uspešne karijere u Srbiji i inostranstvu.

O začetku ove ideje i prvom Samitu žena lidera saznajte klikom na link SAZNAJ VIŠE

Poljoprivredni sajam je najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Modernim konceptom podstiče međudržavnu i privrednu saradnju, integriše unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to, promoviše značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj mere se uspesima izlagača.

Sajam poljoprivrede će i ove godine ponuditi sve do sada poznate i uobičajene segmente – predstavljanje izlagača u zatvorenom i na otvorenom prostoru Sajmišta, Izložbu poljoprivredne mehanizacije, stručne i poslovne skupove, prezentacije i promocije, kako u Kongresnom centru „Master“, tako i na štandovima izlagača. Nastup su najavili mali poljoprivredni proizvođači, ali i velike kompanije iz 18 zemalja.

Zemlja partner Poljoprivrednog sajma je Mađarska.

Sreda, 25. maj biće Porodični dan na Poljoprivrednom sajmu. Tada cela porodica, sa decom do 14 godina (bez obzira na to koliko ih ima), Sajam može da poseti uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara. Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri, a najsrećnije očekuju dva traktora, prikolica, prskalica i rasipač.

Više o sajmovima koji se održavaju u Srbiji saznajte klikom na link SAZNAJ VIŠE.

Šekspir festival pod otvorenim nebom i u prelepom ambijentu velelepnog zamka na Dunavu prikazuje najbolje savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa u ambijentu.

FIST – Festival internacionalnog studentskog teatra osnovan je na inicijativu studenata na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Iz godine u godinu studenti samostalno organizuju i vode FIST kao deo prakse u okviru fakultetskog obrazovanja. Osnovna ideja i misija festivala je razmena znanja, iskustava i veština, ali i prikazivanje različitih pozorišnih studentskih praksi iz celog sveta.

Ove godine festival se održava pod sloganom Fobofobija – strah od straha.

Strah je pokrenuo mnoge značajne i velike promene, a da li je fobofobija hrabrost ili ludost ostaje pitanje na koje će ovogodišnji FIST17 problemski i programski odgovoriti kroz svoj glavni i prateći program koji se ove godine po prvi put održava u čak četiri grada (Novi Pazar, Pirot, Beograd, Zrenjanin) u sasvim novom i nesvakidašnjem produkcionom konceptu karavana. Bez straha u glavnom programu učestvovaće 6 predstava iz Rumunije, Bugarske, Hrvatske,Makedonije, Češke,Srbije i FIST produkcija.

Zmajeve dečje igre su jedan od najvećih dečjih festivala u Srbiji, nazvan po najpoznatijem piscu dečje književnosti Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Prvi festival je održan 1958. godine pod nazivom Festival dečje poezije, drame i lutkarskog pozorišta, da bi 1969. godine promenio ime i od tada nosi sadašnji naziv.

Ovogodišnji 65. Junski festival Zmajevih dečjih igara održaće se u Novom Sadu i okolnim naseljima. Biće to nova prilika da se predstavi dečje i stvaralaštvo za decu i mlade.

Na 65. Junske programe Zmajevih dečjih igara, iz Bačke Topole, Lovćenca, Ledinaca, Kaća, Stepanovićeva, Zemuna, Bogatića, Titela, Loka, Veternika, Sente, Inđije, Gračanice, Sremskih Karlovaca, Bukovca, Despotova, Laćarka, Zrenjanina, Čelareva, Futoga, Sombora, Beograda, Sremske Mitrovice, Šida, Niša, Sremske Kamenice, doputovaće u Novi Sad, bezmalo 5000 malih i mladih umetnika. Sa domaćinima, ova vesela dečja povorka biće još brojnija, a svojim stvaralaštvom zajedno će osvojiti čitav grad i prigradska naselja i mesta, u drugoj nedelji juna.

Više o festivalu Zmajeve dečje igre saznajte klikom na link SAZNAJ VIŠE

Beogradski noćni market, drugi ovogodišnji, održaće se u petak, 20. maja od 18 do 24 časa na pijaci Skadarlija.

Beogradski noćni market predstaviće veliki broj starih i novih izlagača, ponudiće dobar provod i mnogo lepih trenutaka, „začinjenih“ ukusnim slatkim i slanim poslasticama. Poljoprivredni proizvođači, kao i male porodične radionice pripremaju bogatu ponudu domaćih tradicionalnih proizvoda i specijaliteta. Ljubitelje kupovine očekuje i raznovrstan asortiman unikatnih zanatskih proizvoda – tašni, nakita, prirodne kozmetike, garderobe.

Ulaz slobodan!