fbpxAko prvi put posećujete Šabac i okolinu, nemojte ići sami.

1U Šapcu je Ana Pavlović, licencirani turistički vodič specijalizovan za planinu Cer. Pokretač je vodičko-informativne službe i autor prvog Predloga za razvoj održivog turizma na planini Cer. O svojim zaslugama priča skromno, kao da sve to nije ništa.

Verujem da je razlog za to i veliki broj njenih ideja i planova za razvoj turizma u ovom kraju, koji tek čekaju da budu realizovani. Kroz svoje ture: jednodnevnu pešačku turu i šetnju kroz legende i mitove, svakodnevno promoviše prirodne i kulturne vrednosti planine Cer.

Pored toga, jedna je od retkih, svesna bogatstva nematerijalne kulturne baštine i važnosti negovanja kulture sećanja. U svim svojim pričama uvek nađe mesta za naše slavne pretke, cerske junake i legendarnu pobedu u Cerskoj bici.

Ana je bila naš vodič u poseti Šapcu i okolini i festivalu „Ruže Lipolista“.


Ako kupujete suvenire, neka to budu oni koji pričaju priču.

2Kao što uvek biva na festivalima, i na „Ružama Lipolista“ bio je veliki broj izlagača, prodavaca suvenira. Još odavno sam se uverila u kreativnost i dosetljivost našeg naroda, naših žena. Ovog puta nešto posebno mi je privuklo pažnju.

Preda mnom slika: devojka i mladić u narodnoj nošnji sede zajedno na ljuljašci, gledaju se zaljubljeno, iskreno. Scena poput one iz Zone Zamfirove, u duhu starog, zaboravljenog vremena. Ništa neobično da devojka i mladić nisu od kamena. Pomislih: tako su kameni, a tako živi.

Autorka ovog divnog rada, Dragana Jošić, već nekoliko meseci udahnjuje život kamenju. A ljubav je večita inspiracija. Na drugoj slici, druga scena: devojka je naslonjena na panj, pomalo postiđeno, pomalo zavodnički posmatra svog udvarača koji joj uz harmoniku i pesmu pokazuje naklonost. Nisu ovo sve slike, izloženo ih je još nekoliko. Čini se da ih je još više skriveno u Draganinoj mašti i da samo čekaju trenutak da kroz kamenje progovore.

Dragana još kaže skromno kako je kamen zahvalan za rad i kako je sve te oblike pronašla u prirodi: srce, čuturu za rakiju, opanak… Ne dozvoljavam joj skromnost. Neko drugi bi u svim tim oblicima video samo kamen. Ovo je umetnost. Uverite se i sami: FB stranica Slike,suveniri..f&m


Pročitajte i druge priče sa ovog putovanja:

Etno selo: Topalović          

Reč stručnjaka: Slavka Nedeljković

Festival: Ruže Lipolista

Najbolji: Rasadnik Marinković

Jubilej: Vila Albedo

Priča o uspehu: Hotel Sloboda, Šabac

  • Povežimo se