in

Poziv za podnošenje prijava za UNESKO mrežu kreativnih gradova u 2019. godini

kreativni-gradovi

UNESKO Mreža kreativnih gradova (UNESCO Creative Cities Network – UCCN) kreirana je 2004. godine u cilju podsticanja saradnje između gradova širom sveta koji su ulagali u kulturu i kreativnost kao mehanizam podsticaja i ubrzanja održivog razvoja.

Danas Mrežu predstavlja 180 gradova (72 zemlje iz svih regiona sveta) i imaju zajedničku misiju postavljanja kreativnih i kulturnih industrija u središte svih razvojnih strategija kako bi gradovi bili inlkluzivni, otporni i održivi.

UNESKO Mreža kreativnih gradova obuhvata sedam oblasti: stare zanate i narodne umetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umetnosti i muziku.

Ciljevi Mreže odnose se na:

-jačanje međunarodne saradnje između gradova koji su prepoznali kreativnost kao strateški faktor njihovog održivog razvoja;

-unapređenje inicijativa koje sprovode gradovi članice kako bi kreativnost učinili ključnom komponentom urbanog razvoja, posebno kroz partnerstva javnog i privatnog sektora i organizacija civilnog društva;

-pristupanje i učešće u kulturnom životu, kao i uživanje kulturnih dobara i usluga, posebno marginalizovanih grupa i pojedinaca;

-integrisanje kulture i kreativnosti u strategije i planove lokalnog razvoja.

Područja delovanja ciljeva Kreativnih gradova implementiraju se na nivou gradova-članica i na međunarodnom nivou, naročito putem:

-razmene iskustava, znanja i najboljih praksi;

-sprovođenja pilot projekata, partnerstava i inicijativa koje povezuju javni i privatni sektor i organizacije civilnog društva;

-studija, istraživanja i evaluacija na osnovu iskustava Kreativnih gradova;

-politika i mera za održivi urbani razvoj.

Kao laboratorije ideja i inovativnih praksi, UNESKO Mreža kreativnih gradova doprinosi postizanju Ciljeva održivog razvoja Agende 2030, kroz kreiranje politika i bazičnih projekata, koji promovišu učešće svih zainteresovanih strana, uključujući žene, mlade, kao i ugrožene grupe. Obaveza Kreativnih gradova svedoči o njihovoj centralnoj ulozi u okviru održivog razvoja zajednica.

Imena novih Kreativnih gradova koji će biti imenovani 2019. godine biće objavljena do kraja godine.

Poziv je raspisan je u periodu od 03. aprila do 30. juna 2019. godine.

Prijave se podnose na e-mejl adresu: ccnapplications@unesco.org najkasnije do 30. juna 2019. godine na propisno popunjenom aplikacionom formularu (dostupnom putem linka u nastavku).

Link putem koga se možete informisati i upoznati sa propozicijama Poziva, kao i sa relevantnim dokumentima:

https://en.unesco.org/creative-cities/events/2019-call-applications-unesco-creative-cities-network-open

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja

Futured image: Freepik

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

beogradski-manifest

Beogradski Manifest – festival manifestacija, destinacija i degustacija [Program]

homoljski-motivi

Smotra Homoljski motivi Kučevo 2019. [Program manifestacije]