in

Poziv za finansiranje projekata u turizmu Zapadnog Balkana

finansiranje-projekata-u-turizmu

Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je objavio drugi poziv za dostavljanje projekata za razvoj turističke ponude na Zapadnom Balkanu kao deo svog projekta koji finansira Evropska unija sa 750.000 evra.

Ukupna vrednost programa bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) je 1,62 miliona evra, dok je u sklopu tog drugog ciklusa predvidjeno da pojedinačna vrednost 14 pilot projekta iznosi do 54.000 evra.

Cilj programa dodele bespovratnih finansijskih sredstava Saveta za regionalnu saradnju je razvoj i promocija zajedničke regionalne ponude kulturološkog i avanturističkog turizma u svetu i dovodjenje većeg broja posetilaca na Zapadni Balkan.

Sredstva koja će se dodeliti koristiće se za poboljšanje turističke infrastrukture duž tri regionalne rute kulturološkog turizma na čijem se razvoju radi, a to su Zapadni Balkan – Raskrsnica civilizacija, Put rimskih arheoloških lokaliteta Ilirikum i Put balkanskih spomenika, kao i duž Via i Trans Dinarice, regionalnih staza za planinarenje i biciklizam i pratećih atrakcija avanturističkog turizma.

“Region je zajedno jači. To važi za turizam, kao i za bilo koju drugu oblast. Razlika je u tome što turizam ima prednost bržeg rasta u odnosu na druge industrije, turizam, već čini 14 odsto zaposlenosti na Zapadnom Balkanu”, rekla je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Dodala je da je prošle godine više od 12 miliona turista posetilo region.

“Želimo da napravimo atraktivniju turističku ponudu koja će privući više turista u region i omogućiti ostvarivanje veće dobiti i zapošljavanja većeg broja ljudi u turizmu”, rekla je Bergu.

Prvi poziv RCC realizovan je u periodi od jula 2018. godine do juna 2019. godine kada je dodeljeno 12 grantova, ukupne vrednosti 548.000 evra, što je omogućilo stvaranje uslova za razvoj sedam novih kulturnih ruta.

Izvor: BETA

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

dani vajferta

Manifestacija Dani Vajferta u Pančevu [Program 2019]

beer-garden-2019

Beer Garden na Adi Ciganliji [Program manifestacije 2019]