in

Program PostFESTum – filmovi koje niste stigli da pogledate na 50. Festu

post festum

Program postFESTum, kao sjajna prilika za one koji nisu stigli da pogledaju filmove koje su želeli tokom trajanja 50. FEST-a, biće ove godine održan od 7. do 13  marta u tri bioskopske dvorane.

U salama Doma omladine, Dvorane Kulturnog centra Beograda i Cinneplex Ušće Shopping center, publika će moći da uživa u nekim od najtraženijih filmskih naslova sa ovogodišnjeg festivala, među kojima su Kockar, Vorteks, Heroji, Nitram, Električni život Luja Vejna, Gejm, Optužba, Šarlota o Džejn, Smrt ženskaroša, Suncokret, Superheroji, Zbornica, Belfast i mnogi drugi.

Kompletan program može se naći na sajtu i društvenim mrežama FEST-a, kao i na sajtovima navedenih bioskopa.

Pogledajte program PostFESTum.

FEST je završen – prodato je više od 50.000 ulaznica

Na završetku FEST-a, sumiranje festivala kroz brojke: tokom 10 dana trajanja održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, došlo je 116 gostiju a, zaključno sa 5. martom, prodato je 52.000 ulaznica, što je ogroman uspeh s obzirom da ove godine nije bilo filmova u Velikoj dvorani Centra Sava.

Ovogodišnji FEST će biti upamćen po tome što se održao u situaciji kada je pandemija korone na zalasku i sa okolnošću rata u Ukrajini.

Pola veka Festa ove godine je obeleženo različitim aktivnostima, što će kulminirati krajem godine kada se u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom bude otvorio Muzej Festa.

Nagrade i crveni tepih sa zavrsetka 50. FEST-a

Najbolji film 50.  FEST-a je „Nitram“ u režiji Džastina Kurcela, odlučio je međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa kojim je predsedavao glumac Miloš Biković.

Prema Bikovićevim rečima na 50. FEST-u bilo je više sjajnih filmova koji su zaslužili priznanja nego što je bilo nagrada i da je, kakvu god odluku žiri doneo, ona ne bi bila aposlutno pravična.

Prema odluci žirija nagrada za najbolju režiju pripada je filmu „Sestre“ rediteljke Dine Dume, a nagrađena je za „veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv“ kako navode „film je uspeo da ispriča priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i
pokrene dijalog“.

Počasnog Beogradskog Pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobio je čuveni producent Din Devlin. Američki producent i scenarista, koji je napisao i producirao velike holivudske hitove „Univerzalni vojnik“, „Zvezdana kapija“, „Dan nezavisnosti“, „Godzila“, „Patriota“, i koji snima u Srbiji brojne američke serije, pri čemu je najveći investitor u filmsku i televizijsku industriju u našoj zemlji.

Najbolju žensku ulogu na 50 FEST-u ostvarila je Suzana Žuane za ulogu u pomenutom ostvarenju „Optužba“ u režiji ivana Atala i to za „za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način“.

Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Kejleb Landri Džouns za film „Nitram“ reditelja Džastina Kurcela i to „za moćan i kompleksan nastup, toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti“.

Priznanje je za najbolji debi 50. FEST-a otišlo je u ruke rediteljke Sonje Tarokić za film „Zbornica“. Kako je žiri naveo priznanje je otišlo „rediteljki koja je bila dovoljno hrabra i smela da smesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspevši da stvori tako originalno ostvarenje, koje može da posluži kao metafora za stanje današnjeg društva“. Tarokić se putem video poruke zahvalila žiriju i FEST-u i na nagradi i na pozivu na beogradski festival.

Posebno priznaje 50. FEST-a otišlo je Alekseju Germanu Mlađem za film „Kućni pritvor“.

Međunarodni žiri programa Fest Fokus  u sastavu Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević kao najbolji film nagradio je ostvarenje „Svet posle nas“ u režiji  Lude Bena Salah-Kazana.  Kako žiri navodi reditelj sa „iznenađujućom zrelošću, precizno sprovedenom vizijom, na duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije u svom debitantskom ostvarenju“.

Reditelj Žiri programa Fest Fokus  posebno želi da pohvali i istakne film ,,Heroji“ reditelja Gorana Nikolića, koji „odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove“.

Nagrada Fedeora za  najbolji film u internacionalnoj selekciji otišla je filmu „Optužba“ u režiji Ivana Atala.

Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ u sastavu: Dubravka Lakić kritičar, Miloš Avramović reditelj i producent i Nemanja Ćeranić reditelj i prošlogodišnji dobitnik ove nagrade za film „Lihvar „, jednoglasno je odlučio da ovo priznanje za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a 2022. pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović“.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ pripala je filmu „Mrak“ reditelja Dušana Milića.

Ivan Karl gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora FEST-a i Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a i direktor Jugoslovenske kinoteke proglasili su 50. FEST zatvorenim.

– Nadamo se da će sledeći 51. FEST biti održan u nekom boljem svetu bez rata i bez boleština i da ćemo se kao kao nekada radovati stoprocentno punim plućima onome što već 50 godina pruža FEST – rekao je Pantelić zahvalivši i žiriju i gostima i publici za još jedan sjajan FEST.

Zavesu na 50. FEST spustio je Simfonijski orkestar RTS-a muzikom čuvenog Džona Vilijamsa uz numere iz filmskih hitova kao što su „Ratovi zvezda“, „Indijana Džons“, „Supermen“, „Hari Poter“ i drugih.

Na poslednjem crvenom tepihu 50. FEST-a u Kombank dvorani prodefilovali su glumci Miloš Biković, Tamara Dragičević, Katarina Radivojević, Toni Gojanović, ali i producent  Din Devlin, Džonanatan Ingliš, kostimografkinja Ivana Ingliš, reditelj Stefan Arsenijević, reditelj Miloš Stojanović, glumac Frederik Vagner, reditelj Argiris Papadimitropulos i mnogu drugi.


♥ Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

manifestacije u vojvodini

Manifestacije u Vojvodini: sport, hedonizam i turizam

seobe duša

Otvoren jedinstveni multimedijalni književni paviljon Seobe duša