fbpxPorodica Marinković iz Lipolista već tri generacije bavi se uzgajanjem ruža. Jedni su od retkih koji se mogu pohvaliti da su učestvovali na svakom festivalu „Ruže Lipolista“, sve 22 godine.

Ove godine, kao i u nekoliko prethodnih, proglašeni su najboljima. U kraju važe za dobre i vredne ljude, prave domaćine. Njihovo dvorište uvek je otvoreno za prijatelje i goste, učesnike i posetioce festivala.

Poslednjih godina se, u njihovoj avliji, uoči glavnog festivalskog dana organizuje i veče muzike i poezije. Program pod nazivom „Kod Marinkovića od Marinkovića“ postao je deo i zvaničnog programa festivala „Ruže Lipolista“.

U gostoprimstvo Marinkovića imala sam prilike da se uverim i sama. Kao jedna od gošći na ručku, koji je organizovan nakon dodele nagrade najboljima, u dvorištu njihove kuće uživala sam u hrani i predivnoj atmosferi.

Domaćin je organizovao i odlazak do rasadnika. To je tek poseban doživljaj. Vožnja fijakerom kroz selo do ružičnjaka Marinkovića. A tamo, kraljica cveća. U svojoj punoj lepoti i različitosti. Koliko boja, koliko vrsta, koliko mirisa… Više od 100.000 ruža i 100 sorti na površini od dva i po hektara.

Punog srca i ruku punih ruža, napustila sam Lipolist, najmirisnije selo u Srbiji.

20160618_160210

20160618_160957

Pročitajte i druge priče sa ovog putovanja:

Etno selo: Topalović

Turizam su ljudi

Reč stručnjaka: Slavka Nedeljković

Festival: Ruže Lipolista

Jubilej: Vila Albedo

Sloboda, Šabac

  • Povežimo se