in

Mart – mesec frankofonije

Mesec frankofonije

Mart se u celom svetu slavi kao mesec frankofonije i njene raznolikosti i živosti.

Frankofoniju pre svega čini 300 miliona ljudi koji na 5 kontinenata govore istim, francuskim jezikom. Ujedno, Frankofonija predstavlja i institucionalno sredstvo posvećeno unapređenju francuskog jezika i uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje između 88 država i Vlada članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Kao i prethodnih godina, i ove godine tokom manifestacije Mesec frankofonije biće predstavljeni frankofoni projekti koje u Srbiji sprovode škole, opštine, udruženja, muzeji, kulturni centri, ambasade i druga diplomatska predstavništva.

Na programu manifestacije Mesec frankofonije su i osvrti na nezaboravna dela francuskih velikana – pisaca Molijera i Alen-Rob Grijea, glumca Iva Montana i lingviste Marsela Kurtijadea, specijaliste za romski jezik.

Posvećenost mladima, položaju žena i pitanjima rodne ravnopravnosti, kojima Međunarodna organizacija frankofonije pridaje posebnu pažnju, biće u fokusu i ove godine.

Uživo ili onlajn gostovaće tri frankofone književnice – Kristin Avanten, Natali Sovronek i Kamij Lorans.

Srpska reperka Sajsi Em Si proglasiće najbolja rep ostvarenja na konkursu Rep na francuskom. Frankofoni diktat i ove godine okupiće ljubitelje francuskog pravopisa. Mladi pevači će se okušati u izvođenju pesama na francuskom – u Kladovu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, a finalisti će nastupiti 26. marta u Nišu.

Pogledajte Program Mesec frankofonije 2022

Na programu su i druga takmičenja iz najrazličitijih oblasti koja vode u svet frankofonije, a frankofone ambasade organizovaće posete za učenike.

Koordinator Meseca frankofonije ubuduće je Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji, koja obuhvata 24 diplomatske misije (ambasade i međunarodne organizacije). Ova grupa je osnovana 2018. godine kada je Srbija postala pridružena članica Međunarodne organizacije Frankofonije.

Koji se još događaji organizuju u Srbiji? Pogledajte Kalendar događaja i saznajte!


♥ Svideo vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama ili ga pošaljite nekome kome će biti koristan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

studentska nedelja u beogradu ISWiB

Otvorene su prijave za Međunarodnu studentsku nedelju – ISWiB

Konferencije

[Lista predloga] Konferencije u Srbiji koje vredi posetiti ove godine