fbpxTrajanje je odraz vrednosti. Ove godine, Vila Albedo u selu Varna, pokraj Šapca, obeležava svoju jubilarnu, desetu godinu rada.

Biti pokretač, nikada nije lako. Iza porodice Kovačević, a pre svih gospođe Milojke Mice Kovačević, vlasnice ovog objekta, stoje godine truda i rada. Otvorena kada u šabačkom kraju nije bilo naznaka seoskog turizma, Vila Albedo je danas nezvanično centar za razvoj turizma i kulture.

Poseta ovom etno kompleksu ostavljena je za sam kraj, nakon posete festivalu „Ruže Lipolista“. Možda upravo sa tim razlogom što odiše potpunim mirom. Svima nama, koji smo oskrnavljeni boravkom u gradu zbog nedostatka prirode, boravak ovde, posebno je prijao.

Ugošćeni pod drvetom oraha u velikom uređenom dvorištu, posluženi bakinim kolačićima, kafom i sokom od zove, a kasnije i tortom za proslavu jubileja, družili smo se do kasnih popodnevnih sati. Ovo dvorište ugostilo je proteklih godina na hiljade zaljubljenika u seoski turizam – ovde su organizovane likovne kolonije, seminari, manifestacija „Etno dvorište“, izložbe, filmske projekcije, ekskurzije…

Obilazak unutrašnjosti kompleksa dao mi je potpuniju sliku – apartmanske celine i pojedinačne sobe modernog su izgleda, sa nenametljivim sitnicama koje podsećaju na doba Jevrema Obrenovića. Neke od soba odišu posebnom romantikom, pa su i čest izbor mladenaca za boravak na medenom mesecu ili kraći odmor. Pomislih kako je Vila Albedo pravo mesto za početak novog zajedničkog života, jer upravo reč albedo u prenesenom značenju označava početak, svitanje, svetlost…

Vila Albedo je, 2011. godine, dobila najviše priznanje koje se dodeljuje u turizmu Srbije – Turistički cvet, za značajna ostvarenja i doprinos u razvoju turizma Srbije. Želim im mnogo uspeha i u budućnosti!

20160618_173945 20160618_174022 20160618_175831 20160618_181023

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte i druge priče sa ovog putovanja:

Etno selo: Topalović

Turizam su ljudi

Reč stručnjaka: Slavka Nedeljković

Festival: Ruže Lipolista

Najbolji: Rasadnik Marinković

Priča o uspehu: Hotel Sloboda, Šabac

  • Povežimo se