fbpx
[Infografika] Turistički promet u Srbiji 2012Ne postoji dosadna tema. Dosadan može da bude samo način na koji se o njoj govori.

Danas se sve vrste podataka, istraživanja, uputstava, analiza i drugih preobimnih tekstova, mogu prikazati na sažetiji, zanimljiviji i nimalo dosadan način. U formi [Infografike].

Infografika je vid grafičkog odnosno vizuelnog predstavljanja podataka na mnogo efektniji način. Može se reći da je to prastari način komuniciranja; kroz slike su govorili još u pećinama. Danas je popularnosti ovog komunikacijskog alata doprineo razvoj društvenih mreža putem kojih se informacije brzinom zvuka šire svetom.

Iza svake infografike stoji mnogo rada: pre svega istraživanje, prikupljanje i analiza podataka koje je potrebno prikazati; odvajanje bitnog od nebitnog; pa smišljanje načina za pravilan prikaz informacija u skladu sa samim ciljem koji infografikom želimo da postignemo; pa dizajniranje infografike… Ali trud se svakako isplati!

Turistički promet u Srbiji se, na primer, može prikazati na drugačiji način. Ne mogu reći zanimljiviji, jer turistički promet Srbije ni po čemu nije zanimljiv. Iznenađenja nema – ove godine nešto veći broj dolazaka, ukupno 2.079.643 (za 11.000 više nego prošle godine), struktura posetilaca još uvek ista (većinom iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine). Saopštenje sastavljeno na tradicionalan način o turističkom prometu dostupno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, a infografiku na istu temu možete pogledati ovde:

Mala infografika


Leave a Reply


  • Povežimo se

  • Search