fbpxLipolist je veliko i bogato selo u Mačvi, udaljeno dvadesetak kilometara od Šapca. Iako je ime dobilo po stablima lipe kojih, kažu meštani, ovde ima preko 1000, proslavile su ga ruže.

Više od 20 domaćinstava, na oko 30 hektara zemljišta ovde godišnje odgaji oko milion sadnica ruža.

Ruže iz Lipolista plasiraju se, pre svih, na tržišta Rusije i zemalja bivše Jugoslavije, ali i u Italiju, Poljsku i Holandiju.

Svake godine, u drugoj polovini juna, Lipolist poseti nekoliko hiljada gostiju. Tada se u dvorištu osnovne škole „Vojvoda Stepa“ održava festival „Ruže Lipolista“. Manifestacija traje tri dana i počinje tradicionalno podelom ruža u centru Šapca.

Dan posete, 18.jun, bio je poslednji i glavni dan manifestacije. Izlagači su na dvadesetak štandova predstavili svoje najlepše ruže. Boje, oblici i mirisi mamili su posetioce da pored svakog cvetnog aranžmana stanu i da mu se dive. Pored izložbe, ovde se odvijalo i takmičenje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju ruža.

Deset ekipa je vrlo uzbuđeno pravilo aranžmane od cveća po svojim zamislima. Pravila kažu da za samo sat vremena, treba aranžman iz mašte pretvoriti u delo, očistiti ceo radni prostor i onda strpljivo čekati ocenjivanje. Uzbuđenje među takmičarima trajalo je do samog proglašenja pobednika.

Na festivalu su dodeljene nagrade u nekoliko kategorija:

  • najkreativniji aranžman – učenici Poljoprivredne škole „Josif Pančić“ iz Pančeva
  • najbolji van asortimana ruža – rasadnik Aloja Zeleni med iz Golubinaca
  • najlepši aranžman – Rasadnik „Ivanović“ iz Sinoševića
  • najbolji proizvodni aranžman ruža – Rasadnik „Marinković“ iz Lipolista.

Posebna nagrada koja se dodeljuje na ovom festivalu jeste priznanje Prsten prijateljstva koje je ove godine pripalo mladoj košarkašici Nataši Kovačević za „sportski i ljudski podvig, hrabrost, humanosti i afirmaciju pravih vrednosti“.

U okviru festivala održan je i Bazar starih i umetničkih zanata gde su pored unikatnih rukotvorina, posetioci mogli da kupe slatko, džem, liker, sok ili ratluk od ruža.

Festival „Ruže Lipolista“ je turistička, kulturna i privredna manifestacija o čijoj vrednosti dovoljno govore godine njenog trajanja. Tokom 22 godine održavanja izašla je iz okvira samog Lipolista i postala prepoznatljiva širom Srbije i regiona. Preporučujemo posetu svima onima koji neguju prave vrednosti, vole lepotu i umetnost. I naravno cveće.

20160618_125006 20160618_125012 20160618_125431 20160618_132537

 

 

 

 

 

 

Pročitajte i druge priče sa ovog putovanja:

Etno selo: Topalović          

Turizam su ljudi

Reč stručnjaka: Slavka Nedeljković

Najbolji: Rasadnik Marinković

Jubilej: Vila Albedo

Priča o uspehu: Hotel Sloboda, Šabac

  • Povežimo se