in

Bitef – Prolog [Na ivici budućnosti]

bitef prolog

Umesto Bitefa, ove godine biće održan Bitef-Prolog kao svojevrsna najava spojenog izdanja 54. i 55. Bitefa koji će se održati 2021. godine.

Bitef-Prolog će se odvijati pod sloganom odloženog 54. Bitefa Na ivici budućnosti i sadržaće pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i razgovore, kao i susrete sa pozorišnim umetnicima.

Središnji događaj ovog programa će biti izvedba predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Minhenskog Kameršpile-a. Ova predstava je bila jedna od nosećih i u konceptu odloženog 54. izdanja festivala, a koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma u najširem značenju, odnosno projekciji sveta u kojem čovek više neće biti u centru, te će se stvoriti mogućnost za obnovu ekološke ravnoteže. Na estetskom planu, festival je bio koncipiran tako da preispituje živo scensko prisustvo na sceni, upotrebu dronova, holograma i robota u pozorišnim produkcijama, kao i koreografije koje podrazumevaju „dehumanizaciju’’ izvođača.

Trodnevni program Bitef-Prologa će se odvijati isključivo u Bitef teatru i na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu, u skladu sa strogim zdravstvenim procedurama nametnutim epidemijom korona virusa.

Od pratećih programa, održaće se tradicionalni Susreti sa autorima, Filozofski teatar, performans novog cirkusa, međunarodna tribina o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije, kao i izlaganje jedne od vodećih svetskih teatrološkinja, Erike Fišer Lihte, na temu odnosa između digitalnog i živog pozorišta.

Program Bitef-Prologa će biti emitovan preko Bitef YouTube kanala.

Značajnu pažnju svakog Bitef festivala privlači i vizuelni identitet. Da li znamo šta nas sutra čeka? Da li će budućnost biti dobra ili ne? Ova nepoznanica je u okviru vizuelnog rešenja za 54. Bitef prikazana kao tama koja ne pruža nagoveštaj šta je stvarno ispred nas. Dete koje stoji na ivici nepoznatog, kao da želi da uskoči i istraži budućnost. Ipak, ne znamo da li se zaista sprema da skoči ili samo stoji.

Fotografija: festival.bitef.rs

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Festival Krokodil

Remake / Remodel – Festival Krokodil i ove godine otklanja dosadu i letargiju

festival uličnih svirača

Festival uličnih svirača u novom formatu [i ne, neće biti online!]