in

Beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine

festival-evropske-knjizevnosti-2019

Osmi Beogradski festival evropske književnosti održaće se od 25 do 28. juna u Domu omladine Beograd i obuhvatiće šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa posvećenu Čarlsu Simiću, četiri projekcije filmova.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti i kao događaj kojim se promoviše književnost bez kompromisa u odnosu na trendove ili zahteve bilo koje vrste, 8. Beogradski festival evropske književnosti odvijaće se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve“.

Među piscima koji učestvuju na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti nalaze se moderni klasik srpske književnosti Ljubomir Simović, jedan od najpoznatijih norveških romansijera Eugen Šuljgin, čitani i cenjeni nemački pisac Ilija Trojanov, poznati slovenački romansijeri i pripovedači Jani Virk i Vlado Žabot, kao i Darko Tuševljaković, dobitnik Evropske nagrade za književnost.

Književni kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, teoretičarka medija Ana Martinoli i politikolog Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla? i kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena, politička kritika, uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života.

Izložba crteža i karikatura Predraga Koraksića Corax-a posvećena je Čarlsu Simiću, možda jedinom pozitivnom Corax-ovom junaku. Za srpsko izdanje knjige Čarlsa Simića Čudovište voli svoj lavirint, koja sadrži kratke eseje, aforizme i zapise iz pesnikove beležnice, Predrag Koraksić Corax je uradio ilustraciju naslovne strane i piščev portret, a tim povodam je uradio i nekoliko crteža inspirisanih tom Simićevom knjigom i nekoliko Simićevih karikatura. Sada se svi ti radovi prvi put predstavljaju javnosti na ovoj izložbi.

U okviru programa Književnost na filmu biće prikazan nemački film Andreasa Goldstejna Adam i Evelin, prema istoimenom romanu Inga Šulcea, francuski film Davida i Stefana Foenkinosa Ljubomora, prema scenariju Davida Foenkinosa, italijanski film Marija Martonea Leopardi, zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika, kao i domaći dokumentarni film Intimno o književnosti u režiji Mateje Rackova i po scenariju Vuka Ršumovića.

Na 8. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Literatur Cafe Goethe-Instituta Beograd. Povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura posebno će biti predstavljena edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot i urednik edicije Gojko Božović.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Beogradski festival evropske književnosti jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji. Njegova publika je vrlo raznovrsna u generacijskom pogledu, jer je ciljna grupa mnogo šira od uobičajene publike književnih događaja.

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or. Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

 

Program Beogradskog festivala evropske književnosti 2019.

Utorak 25. jun

19:00 Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe crteža i karikatura Predraga Koraksića Corax-a: Čarls Simić – jedini pozitivni Corax-ov junak

20:00 Na sceni: Ilija Trojanov

21:00 Književnost na filmu: Andreas Goldstejn Adam i Evelin (prema istoimenom romanu Inga Šulcea)

Sreda 26. jun

19:00 Panel: Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla?

Ana Martinoli, Mihajlo Pantić, Boban Stojanović; moderatorka: Marija Nenezić

20:00 Na sceni: Darko Tuševljaković

21:00 Književnost na filmu: David i Stefan Foenkinos Ljubomora (prema scenariju Davida Foenkinosa)

Četvrtak 27. jun

19:00 Na sceni: Jani Virk

20:00 Na sceni: Eugen Šuljgin

21:00 Književnost na filmu: Mario Martone Leopardi (film zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika)

Petak 28. jun

19:00 Na sceni: Vlado Žabot

20:00 Na sceni: Ljubomir Simović

21:00 Književnost na filmu: Mateja Rackov Intimno o književnosti (po scenariju Vuka Ršumovića)

 

Izvor: Dom omladine

Pogledajte najdetaljniji vodič kroz letnje manifestacije u Beogradu ili ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

viminacium-fest-2019

Viminacium Fest od 24. do 30. juna u objektima Arheološkog parka Viminacium

licka-olimpijada-2019

Lička Olimpijada 06. jula u Banji Junaković [Program manifestacije 2019]