in

Belocrkvanski karneval od 24. do 30. juna [Program karnevala 2019]

belocrkvanski-karneval-2019

Belocrkvanski karneval, najznačajnija manifestacija opštine Bela Crkva, se ove godine održava od 24. juna i traje sve do nedelje 30. juna. Manifestacija započinje svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke.

Karneval u Beloj Crkvi je karneval sa najdužom tradicijom u Srbiji. Po podacima lokalnog hroničara Živana Ištvanića, istorija seže do 1828. godine, a nastao je po ugledu na čuveni karneval u Kelnu.

Prvobitno, karneval u Beloj Crkvi održavao se u zimskim mesecima, ali se tokom vremena menjao i razvijao i počeo da se održava tokom leta. Ipak, od početka do danas, nepromenjen je ostao njegov odnos prema cveću i pokretnim instalacijama (eksponatima) koje su specifičnost i pečat ovog karnevala.

Na ovogodišnjem karnevalu biće održavno više koncerata, izložbi i književnih večeri u toku karnevalske nedelje, dok će najatraktivniji programi, koji su ujedno i najposećeniji, biti oni koji se održavaju vikendom. Tako će se u petak 25. juna, održati Dečji karneval i izbor za Mis klincezu i klinca, a najmlađe će zabavljati popularni Haos animatori iz Novog Sada.

Istog dana je i velika karnevalska Moto žurka na Vračevgajskom jezeru, kao i Jungle festival u bašti Centra za kulturu i salsa žurka na otvorenom. Za sve ljubitelje dobre narodne pesme na Glavnoj bini u Centru grada nastupiće Biljana Jeftić i Ljuba Lukić.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, u kojoj će biti 12 alegorijskih kola i puno karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih iz Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Italije, Crne Gore. Opština Bela Crkva je član Federacije evropskih karnevalskih gradova, tako da se ove godine očekuje i veliki broj gostiju iz drugih gradova – članova Federacije. Veliki vatromet je planiran u 22 časa, a nakon toga koncert „OK benda“.

Poslednjeg dana, na Glavnom belocrkvanskom jezeru održaće se karnevalski kotlić, u gradskom parku takmičenje u sportskom obaranju ruku, a u večernjim satima u Muzičkom paviljonu Jazz koncert kvinteta Iva Paunović i Nikola Cvetkov.

 

Program Belocrkvanskog karnevala 2019.

program-belocrkvanski-karneval-2019

 

Pročitajte i tekst: Karneval cveća u Beloj Crkvi

Written by Events in Serbia

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

viminacium-fest-2019

Viminacium Fest od 24. do 30. juna u objektima Arheološkog parka Viminacium

festival-evropske-knjizevnosti-2019

Beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine